В Ивайловград пресъздадоха събития около освобождението

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 11, 2017 07:53

В Ивайловград  пресъздадоха събития  около освобождението

С историческа възстановка самодейци пресъздадоха събитията около освобождението на Ортакьой (Ивайловград) от турската армия. Честването по повод Националния празник 3 март продължи с тържествено вдигане знамето на България, слово на кмета Диана Овчарова и отдаване на почит с венци и цветя пред паметниците на загиналите. Завърши с празнична заря.
Идеята за пресъздаване на събитията от 1878 год. е на общинския исторически музей и има за цел нагледно да ни запознае с историята на този край край.
Във възстановката бяха показани оригинални оръжия, използвани от турската армия и българското опълчение по време на Руско – Турската освободителна война, както и реплики на униформи от същия период.
През 1878 година сборна Кавказка кавалерийска бригада на генерал – майор Пьотър Александрович Черевин поставя началото на своя знаменит марш през Родопите и прекосява заснежената планина по маршрута Асеновград – Чепеларе – Смолян – Златоград – Крумовград – Ортакьой / Ивайловград/- Гугутка – Костилково – Мандрица – Димотика.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 11, 2017 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.