В Ивайловград пресъздадоха събития около освобождението

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 11, 2017 07:53

В Ивайловград  пресъздадоха събития  около освобождението

С историческа възстановка самодейци пресъздадоха събитията около освобождението на Ортакьой (Ивайловград) от турската армия. Честването по повод Националния празник 3 март продължи с тържествено вдигане знамето на България, слово на кмета Диана Овчарова и отдаване на почит с венци и цветя пред паметниците на загиналите. Завърши с празнична заря.
Идеята за пресъздаване на събитията от 1878 год. е на общинския исторически музей и има за цел нагледно да ни запознае с историята на този край край.
Във възстановката бяха показани оригинални оръжия, използвани от турската армия и българското опълчение по време на Руско – Турската освободителна война, както и реплики на униформи от същия период.
През 1878 година сборна Кавказка кавалерийска бригада на генерал – майор Пьотър Александрович Черевин поставя началото на своя знаменит марш през Родопите и прекосява заснежената планина по маршрута Асеновград – Чепеларе – Смолян – Златоград – Крумовград – Ортакьой / Ивайловград/- Гугутка – Костилково – Мандрица – Димотика.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 11, 2017 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама