В Харманли направиха първата стъпка по санирането на жилищни сгради

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 20, 2015 13:54

В Харманли направиха първата стъпка по санирането на жилищни сгради

Вчера кметът на Харманли Мария Киркова подписа два договора, с които се прави първата стъпка към санирането на жилищните блокове в Харманли.
Подписите си от страна гражданските сдружения сложиха Николина Огнева и Снежана Ганчева.
В едното сдружение са включени две жилищни сгради на бул „България“ – 58 и 50. Това са двата блока срещу Пътно поддържане. Голямата кооперация е пететажна и в нея има четири входа с общо 60 частни апартамента. Строена е през 1971 и 72 г.
В един от входовете има санирани апартаменти, чиито собственици отказаха да подпишат, защото се притесняваха, че могат да им повредят изолацията. Те обаче са под 5%, което не може да спре процедурата.
В другото сдружение на блок 16-3 на бул. „България“ 53, с председател г-жа Огнева, има три входа с по 15 апартамента. И тази сграда е пететажна, но в нея има асансьор. Строена е през 1981 г.. Намира се срещу пицария „Атлас“.
При създаването на сдружението живеещите много бързо стигнаха до извода, че трябва да се обединят, ако искат сградата им да бъде реновирана. Единственият проблем бе, че в началото никой не е искал да бъде председател.
Хората от този блок са готови с документите от началото на август и са правили безуспешни опити да убедят бившия кмет Михаил Лисков да подпишат договорите.
Сега, след като процедурата вече е задействана, се надяват новата управа да се погрижи и за детската площадка пред блока.
Следващата стъпка по практическото изпълнение на санирането, е проверка на договора от областния управител и сключване на тристранен договор с банката за финансиране на обекта. След това се избира изпълнител на строителните работи.

В момента има 4 договора, за които е сключено целево финансиране, но няма обявени обществени поръчки за избор на изпълнител.
В съседните на Харманли градове тази процедура за много блокове отдавна е минала, а в Харманли едва сега започва.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 20, 2015 13:54
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Dimitar Dimitrov ноември 20, 22:41

    еми честито да ни е

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама