В Димитровград за 11-ти път популяризират джаз за младите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 5, 2019 09:03

В Димитровград за 11-ти път  популяризират джаз за младите

Да се покаже красотата на джаза пред младите хора е целта на XI Младежки Jazz фестивал Димитровград`2019. Той започна на 29 октомври, а финалните акорди ще са на 31 октомври. В рамките на три дни ценителите на това изкуство имаха възможността да се наслаждават на концерти, изложби, рецитали и прожекции на филми.
„Идеята на фестивала е джазът да влезе в училище сред младите хора, да им покажем красотата на тази музика, да представим музикалните училища и университети в страната и така да запалим искрата към музикалното образование, и да дадем сцена за изява на младите и талантливи музиканти. Програмата е интересна, постарали сме се, освен учениците от 1-ви до 12 клас, до изкуството на джаза да се докосне и по-широк кръг публика от обществеността на града”, заяви през радио „Стара “, Димитър Русев, организатор и участник в културния форум.
В програма са включени изпълнения на ученици и преподаватели от музикалните учебни заведения от цялата страна.
През първия ден бяха изпълненията на Project Connection от Национална Музикална Акaдемия – „Проф. Панчо Владигеров“ и на Windoo Ethno Project. В камерната зала на КДК можеха да се чуят изпълнения на кавал, арменски дудук от Веселин Митев, на кахон, ханг пан, перкусии от Петър Йорданов – Бъни и на цигулка, ситар, от Константин Кучев.
Имаше и друга изява, на музиканти от Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ (НУМСИ) Стара Загора.
В сряда през деня в актовата зала на професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ свири джаз трио към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Изявиха се Преслав Пеев – саксофон, Павел Видов – китара, Николай Бобчев – контрабас, саксофон.
Вечерта в камерната зала на КДК свири „Кристиян Желев квартет“. Кристиян Желев – ударни, Мирослав Турийски – клавишни, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас. Те свириха инструментали и от албума си Three Way Call. Участват за десети път на фестивала.
Организатори на културния форум са Община Димитровград и „Акустично джазово трио Димитровград“. Проявата е традиционна и е в рамките на Есенните музикални дни.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 5, 2019 09:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама