В Димитровград за 11-ти път популяризират джаз за младите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 5, 2019 09:03

В Димитровград за 11-ти път  популяризират джаз за младите

Да се покаже красотата на джаза пред младите хора е целта на XI Младежки Jazz фестивал Димитровград`2019. Той започна на 29 октомври, а финалните акорди ще са на 31 октомври. В рамките на три дни ценителите на това изкуство имаха възможността да се наслаждават на концерти, изложби, рецитали и прожекции на филми.
„Идеята на фестивала е джазът да влезе в училище сред младите хора, да им покажем красотата на тази музика, да представим музикалните училища и университети в страната и така да запалим искрата към музикалното образование, и да дадем сцена за изява на младите и талантливи музиканти. Програмата е интересна, постарали сме се, освен учениците от 1-ви до 12 клас, до изкуството на джаза да се докосне и по-широк кръг публика от обществеността на града”, заяви през радио „Стара “, Димитър Русев, организатор и участник в културния форум.
В програма са включени изпълнения на ученици и преподаватели от музикалните учебни заведения от цялата страна.
През първия ден бяха изпълненията на Project Connection от Национална Музикална Акaдемия – „Проф. Панчо Владигеров“ и на Windoo Ethno Project. В камерната зала на КДК можеха да се чуят изпълнения на кавал, арменски дудук от Веселин Митев, на кахон, ханг пан, перкусии от Петър Йорданов – Бъни и на цигулка, ситар, от Константин Кучев.
Имаше и друга изява, на музиканти от Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ (НУМСИ) Стара Загора.
В сряда през деня в актовата зала на професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ свири джаз трио към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Изявиха се Преслав Пеев – саксофон, Павел Видов – китара, Николай Бобчев – контрабас, саксофон.
Вечерта в камерната зала на КДК свири „Кристиян Желев квартет“. Кристиян Желев – ударни, Мирослав Турийски – клавишни, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас. Те свириха инструментали и от албума си Three Way Call. Участват за десети път на фестивала.
Организатори на културния форум са Община Димитровград и „Акустично джазово трио Димитровград“. Проявата е традиционна и е в рамките на Есенните музикални дни.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 5, 2019 09:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.