Уникален „Музей на българката“ откриват в Харманли

От октомври 7, 2015 07:00

Уникален „Музей на българката“ откриват в Харманли

Акценти

  • Експозицията разполага и с колекция от български народни носии на Светослав Петров от гр. Елена.

Свързани публикации

Днес от 17:00 часа в Исторически музей – Харманли ще открие своят нова постоянна експозиция под надслов „Изворът на Белоногата“, с което на практика ще прерасне в „Музей на българката“. Експозицията заема целия втори етаж на музея. Тя съдържа над сто народни женски носии, както и женски накити от миналото.

В зала № 1 под надслов „Рано ранила Гергана“ са подредени носии от харманлийския край. Те са събирани от всички села на общината и представят фолклорното богатство и едновремешен бит на българката като мома и невеста.

В зала № 2 на музея са изложени носии от цяла България, сред които и една на бесарабска българка.

Български традиционни женски накити могат да се видят в друга зала на музея. В близко до нея помещение е представена в носии българска народна сватба от старо време.

Експозицията разполага и с колекция от български народни носии на Светослав Петров от гр. Елена.

Музеят на българката е единствен по рода си в България, казва директорът доц. Тодор Спиридонов. Той се подготвя няколко години по инициатива на Община Харманли и с усилията на музейните работници. Експозицията е свързана със символа на Харманли – Герганината чешма, известна от знаменитата поема на П. Р. Славейков като „Изворът на Белоногата.“

От октомври 7, 2015 07:00
Напиши коментар

1 Коментар

  1. експонат октомври 11, 16:30

    Музей на комуниста трябва да открият в Харманли Само в Харманли и в северна корея ги има все още Да знаят младите поколения защо когато другите градове се развиват в Харманли вървят назад

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама