Тютюнопроизводители обсъждат промяна в Закона за тютюна

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 12, 2015 10:55

Тютюнопроизводители обсъждат промяна в Закона за тютюна

Акценти

  • Националните доплащания за тютюна година се запазва със същия размер 107 милиона
  • Така ще бъде до 2020 година.

Свързани публикации

Тютюнопроизводители от региона дадоха предложения за промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Това те направиха на семинар в Харманли, организиран от Националната асоциация на тютюнопроизводителите „НАТ – 2010“.

На събирането бяха обсъдени много от проблемите в този бранш. Тук бе и Георги Ралчев, държавен експерт в Дирекция „Държавни помощи и регулации“ в Министерството на земеделието и храните. Той съобщи, че националните доплащания за тютюна и тази година се запазва със същия размер – 107 милиона. Така ще бъде до 2020 година.

Хасан Сабри, заместник – председател на асоциацията прикани колегите си да подобрят качеството на продукцията си, за да може да получат добри пари за нея. Той каза, че качеството на суровината в България до 2017 година, трябва да се изравни с качеството на това в съседна Гърция.

Господин Ралчев каза, че към МЗ е създадена Дирекция по организация на производителя. Тя трябва да съдейства за окрупняване на този отрасъл, за сключване на групови договори. „Обсъжда се и възможността да върнем доколкото може държавните експерти по окачествяването на тютюна. Те не могат да влияят на отношенията между производител и купувач, но чрез тях може да се получи реална представа за състоянието на продукцията,“ каза той.

В министерството имат идея и да направят Камара по тютюна, в която да членуват производители, търговци, институти. Там да се коментират проблемите и тя да дава прогнози за произвежданото количество.

Не Европа ще спре производството на тютюн в България, а това ще го направи пазара, ако не подобрим качеството“, предупреди Цветан Филев, председател на „НАТ -2010“.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 12, 2015 10:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама