Тютюнопроизводители обсъждат промяна в Закона за тютюна

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 12, 2015 10:55

Тютюнопроизводители обсъждат промяна в Закона за тютюна

Акценти

  • Националните доплащания за тютюна година се запазва със същия размер 107 милиона
  • Така ще бъде до 2020 година.

Свързани публикации

Тютюнопроизводители от региона дадоха предложения за промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Това те направиха на семинар в Харманли, организиран от Националната асоциация на тютюнопроизводителите „НАТ – 2010“.

На събирането бяха обсъдени много от проблемите в този бранш. Тук бе и Георги Ралчев, държавен експерт в Дирекция „Държавни помощи и регулации“ в Министерството на земеделието и храните. Той съобщи, че националните доплащания за тютюна и тази година се запазва със същия размер – 107 милиона. Така ще бъде до 2020 година.

Хасан Сабри, заместник – председател на асоциацията прикани колегите си да подобрят качеството на продукцията си, за да може да получат добри пари за нея. Той каза, че качеството на суровината в България до 2017 година, трябва да се изравни с качеството на това в съседна Гърция.

Господин Ралчев каза, че към МЗ е създадена Дирекция по организация на производителя. Тя трябва да съдейства за окрупняване на този отрасъл, за сключване на групови договори. „Обсъжда се и възможността да върнем доколкото може държавните експерти по окачествяването на тютюна. Те не могат да влияят на отношенията между производител и купувач, но чрез тях може да се получи реална представа за състоянието на продукцията,“ каза той.

В министерството имат идея и да направят Камара по тютюна, в която да членуват производители, търговци, институти. Там да се коментират проблемите и тя да дава прогнози за произвежданото количество.

Не Европа ще спре производството на тютюн в България, а това ще го направи пазара, ако не подобрим качеството“, предупреди Цветан Филев, председател на „НАТ -2010“.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 12, 2015 10:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.