Трудният път на мигрантите показват на филмов фестивал

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 30, 2018 11:02

Трудният път на  мигрантите показват на филмов фестивал

Филмът „Ходене по въже“ показа трудната процедура, по която мигрантите получават статут в Германия. Той бе прожектиран в Харманли в сряда, 28 ноември, в Културния център. Създателите на филма показаха, че не всички могат да се настанят в най-желаната дестинация за миграция в Европа. Процедурата, която следват опитните 1 700 интервюисти от приемащото общество, трае няколко месеца. През това време те получават непрекъснато информация за всички държави, от където пристигат мигрантите, съпоставят я с изложеното от кандидатите, с техните перспективи, мечти и надежди.
От думите на служителите Федералната служба за миграция и бежанци става ясно, че самите те често са поставени пред трудни дилеми да решат по справедлив и хуманен начин всеки един случай, защото от това зависи бъдещата съдба на мигранта.
Международен кинофестивал, посветен на миграцията – Global Migration Film Festival 2018 се провежда от 28 ноември до 18 декември за втори път в България. Той е по инициатива на Международна организация по миграция (МОМ) и се провежда по едно и също време в над 100 държави, където организацията има мисии.
В България са планирани излъчвания в София и Харманли, местата, където са разположени най-големите регистрационно-приемателни центрове за търсещи закрила мигранти.
В Харманли в Културния център в четвъртък, 29 ноември, от 18:00 часа бе прожекцията на 75-минутния филм „Саргис – Такъв е животът!“(75”).
В петък, 30 ноември, от същия час, ще бъдат показани филмите „Невидими“ (25”), „Непокътнат рай“ (25”)и „Салаам Бай“ (20”).Входът е свободен, а идеята на организаторите е филмите да бъдат съпътствани от неформална дискусия, по време на която заедно с публиката да се обсъдят различни аспекти на миграцията.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 30, 2018 11:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама