Трудният път на мигрантите показват на филмов фестивал

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 30, 2018 11:02

Трудният път на  мигрантите показват на филмов фестивал

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #46/126, 30 ноември – 6 декември 2018 г.

Свързани публикации

Филмът „Ходене по въже“ показа трудната процедура, по която мигрантите получават статут в Германия. Той бе прожектиран в Харманли в сряда, 28 ноември, в Културния център. Създателите на филма показаха, че не всички могат да се настанят в най-желаната дестинация за миграция в Европа. Процедурата, която следват опитните 1 700 интервюисти от приемащото общество, трае няколко месеца. През това време те получават непрекъснато информация за всички държави, от където пристигат мигрантите, съпоставят я с изложеното от кандидатите, с техните перспективи, мечти и надежди.
От думите на служителите Федералната служба за миграция и бежанци става ясно, че самите те често са поставени пред трудни дилеми да решат по справедлив и хуманен начин всеки един случай, защото от това зависи бъдещата съдба на мигранта.
Международен кинофестивал, посветен на миграцията – Global Migration Film Festival 2018 се провежда от 28 ноември до 18 декември за втори път в България. Той е по инициатива на Международна организация по миграция (МОМ) и се провежда по едно и също време в над 100 държави, където организацията има мисии.
В България са планирани излъчвания в София и Харманли, местата, където са разположени най-големите регистрационно-приемателни центрове за търсещи закрила мигранти.
В Харманли в Културния център в четвъртък, 29 ноември, от 18:00 часа бе прожекцията на 75-минутния филм „Саргис – Такъв е животът!“(75”).
В петък, 30 ноември, от същия час, ще бъдат показани филмите „Невидими“ (25”), „Непокътнат рай“ (25”)и „Салаам Бай“ (20”).Входът е свободен, а идеята на организаторите е филмите да бъдат съпътствани от неформална дискусия, по време на която заедно с публиката да се обсъдят различни аспекти на миграцията.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 30, 2018 11:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама