Трафикантите на бежанци – с улеснения

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 30, 2016 06:30

Трафикантите на  бежанци – с улеснения

Промяната на закона, който предвижда по-големи наказания на лица, които помагат на нелегални бежанци да влезнат или да излезнат от страната, не помага за намаляването на тези престъпления. До такава констатация стигат длъжностни лица, които имат задачата да опазват страната от подобни нарушения.
Досега обвиненията срещу трафикантите бяха по чл. 294 от НК за лично укривателство. Народното събрание направи промяна в друг член 281 с цел да има по-сериозни санкции срещу каналджиите. В нова алинея, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 5 до 20 000 лв, когато деянието е извършено чрез използване на МПС, организирано от група и е извършено по отношение на повече от едно лице.
Тогава превозното средство се отнема в полза на държавата.
При този член обаче изискванията са по-големи. Трябва да се докаже, че е заплатено за каналджийството. Това е изключително трудна задача, защото каналджиите имат стройна организация. Не е тайна, че групи от двете страни на границата си сътрудничат и координират действията си. Това не става без съдействието на държавни органи, защото преминаването на определени места на границата става в точно определен час, когато камерите са насочени в друга посока. Тарифата е 2 000- 3 000 евро на човек. Парите се взимат, след като човекът е прекаран на определеното място.
Досега на шофьорите, които превозват бежанци, ДАИ налагаше глоба до 1500 лева за това, че извършват нерегламентиран превоз.
Хората, които движат тази работа, знаят много добре, че наказанията са смешни.

Неслучайно тези, които се занимаваха с контрабанда на цигари и наркотици, вече смениха работата си и се занимават с каналджийство. Имат скъпи коли и това се вижда от всички с изключение на държавните служители, които трябва да следят за доходи, които не са адекватни на работата.
А това, че законодателството е в закрила на по- добен вид дейност е долният пример, при който съдът в Харманли отменя глоба от 1500 лева на шофьор, карал 40(!?) емигранти в микробус.
Историята започва на 7 май 2015 г., когато след извършена проверка от органите на МВР в Симеоновград, в микробус Мерцедес „Спринтер 311 ЦДИ” с рег. № Х4295ВТ, собственост на Емил Петков Г., управляван от К.К.Я., е установено, че в товарното помещение на автомобила има 40 сирийски граждани. Шофьорът не притежавал книжка за съответната категория, нито пък имал лиценз за извършване на превоз на пътници на територията на България.
От ДАИ му съставили Акт и го глобиха 1 500 лв. Полицаите внасят и дело в съда, където К.К.Я. е осъден на „пробация”.
След това нещата се развиват в друга посока. Глобата е обжалвана. В мотивите за това е записано, че “обществен превоз” се извършва с МПС срещу заплащане, а „превоз на пътници“ е дейност на лице, регистрирано като търговец, за превоз на пътници срещу заплащане. Той може да се осъществи със специално конструирани и оборудвани моторни превозни средства. Това МПС не е такова, а ако някой заплаща за превоза, то със сигурност няма да стане пред полицаите, а и никой няма интерес да го признае. Така съдът приема, че „няма уговорено заплащане на възнаграждение, нито че е заплатена сума от превозваните лица и липсват каквито и да е данни и доказателства за възмездност на превоза.“
Освен това подсъдимият вече е признат за виновен, че е спомогнал на 40 сирийци, влезли нелегално в страната да избегнат наказателно преследване.и е осъден на „пробация”.
Следва втора констатация на съда: „спрямо К.К.Я. е реализирана наказателната репресия, като му е наложено наказание „пробация”. Той приема, че е нарушен принципът „non bis in idem”. В наказателното право означава, че след като някой е наказан веднъж, не може да бъде наказан втори път за същото провинение.
Още един случай илюстрира предварително загубената битка с трафикантите на бежанци.
В края на миналата година в село край Харманли бяха заловени 20 нелегални. Собственикът на къщата се призна за виновен, а прокуратурата от Харманли внесе предложение за споразумение по чл. 294, за лично укривателство. Съдията не се съгласи с това и го върна, защото според него обвинението трябва да бъде по друг член – 281, като целта е да има по-сериозни мерки срещу каналджиите.
При него обаче трябва да се докаже, че обвиняемият е имал материални облаги. Любезният домакин ги е държал няколко дни в къщата си, хранил ги е, поил ги е и се е снимал с телефона с тях, но за съда това не е доказателство. Прокурорът спира делото, докато не се заловят още двама, които са участвали в престъпната група.
Само за една година в района на Харманли са заловени 500 нелегални емигранти. Никой от тези, които им помагат, не е получил сериозно наказание.
Ще имат ли мотиви полицаите за напред да работят за разкриването на подобни престъпления, можем само да се досетим.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 30, 2016 06:30
Напиши коментар

1 Коментар

  1. дърта комунистка юли 1, 06:11

    Като не ви харесват законите променете ги!МВР,прокуратура съд работи с факти , а не с догадки според мен!Кой крив кой прав – при бай Тошо беше корав!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама