Търговец на дърва настоява за по-малко защитени гори

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 20, 2020 07:50

Търговец на дърва настоява за по-малко защитени гори

Акценти

  • Регионален вестник, # 32/916 година XVII, 14 август - 3 септември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Общо 185,9 хектара гори, собственост на Община Харманли, получиха статут „гори във фаза на старост“ и са постави под закрила. Те са в землищата на селата Върбово и Орешец и са в местността Синия връх (Гьок тепе). Това реши Общинският съвет на последната си сесия.
Докладната бе внесена от кмета Мария Киркова, а предложението е направено от сдружение „WWF – Световен фонд за дивата природата, Дунавско-карпатска програма България“ след теренно проучване през периода 2017-2019 г. Те се възприемат като девствени гори, представляващи екосистеми със запазена структура и са най-ценни от екологична гледна точка, тъй като са дом на удивителни биологични видове.
Мнение по въпроса изказа съветникът Михаил Лисков, който има фирма, занимаваща се с доставка на дърва за отопление.
„Аз мисля, че е престъпление да се вкарват в графата „гори във фаза на старост“ насаждения, които в по-голяма си част са 50, 60 и 70-годишни, а дори има такива на 25, 35 и 40 години”, каза той. Според него това било мързел на специалистите от Горска компания да се занимават с тези гори и те да не могат да се използват и през следващите 50-60 години.
„В тези гори няма да се допускат никакви мероприятия като сеч, паша, добив на биомаса, бране на гъби и билки, дори лов, а хората от селата Върбово и Орешец, а и тези от общината, нямат право да ходят там. Затова, Ви моля, да преработите докладната и защитените гори да останат 400-500 дка, а в другите да се правят лесоустройствени мероприятия години наред”, предложи господин Лисков.
Кметът Мария Киркова му отговори, че там има стари гори, с определена възраст от 115 години, но има и други, които, за да достигнат до фаза на старост, е необходимо да се оставят на естествената им динамика.

„Горите във фаза на старост“ притежават характеристики, които ги правят изключително важни за опазването на биологичното разнообразие, опазване на водите, предотвратяване от ерозия и наводнения, пречистване на въздуха, обогатяване на почвата. Те се възприемат като девствени гори, представляващи екосистеми със запазена структура и са най-ценни от екологична гледна точка, тъй като са дом на удивителни биологични видове. Те са естествен резервоар за генетичен материал и зона за спокойствие за много видове, чието съществуване е зависещо от горските екосистеми.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 20, 2020 07:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама