Свой мониторинг за качеството на водата ще правят БСП-Хасково

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 29, 2020 20:01

Свой мониторинг за качеството на водата ще правят БСП-Хасково

Акценти

  • Това обявиха на пресконференцията, е свикана по покана на областен съвет на БСП – Хасково, а инициативата за стартирането на независимия мониторинг е на члена на съвета по екология към НС на БСП - Ленко Петканин.

Свързани публикации

Независим мониторинг на питейната вода в областта смятат да правят от БСП – Хасково. Това изследване ще има за цел да представи реални данни и факти за състоянието ѝ. Това заявиха на пресконференция днес в областния град. Не нея присъстваха общинските председатели на партията от Хасково, Харманли, Свиленград, Симеоновград, Любимец и Димитровград.
Всеки един от тях разказа за състоянието на водата в неговата община.
Михаил Лисков от Харманли съобщи, че повече от 6 години ВиК отказва да пусне пречиствателна станция, която може да подава вода и на Симеоновград.
Никола Георгиев припомни, че водата в Симеоновград е забранена за питейни нужди повече от 10 години.
Пламен Панев съобщи, че е абсурдно цената на ВиК услугата в Димитровград да се увеличи двойно от началото на 2021 година, а качеството да остане същото.
Камен Тодоров насочи вниманието към огромните загуби от над 5 000 000 м3 вода, които гражданите на областта плащат всяка година. Това ставаше и през период, в който тя беше забранена за питейно-битови нужди.

Владимир Бамбалов от Любимец подчертаа, че години наред водата при тях е една от най-добрите за питейни нужди и се усъмни в начина, по който се вземат пробите както и в изнесените в медийното пространство представяне на проблема със съдържание на арсен.
Сходни проблеми, съмнение за адекватно управление на сектора на всички нива и липсата на ясен бизнес-план за изграждане на пречиствателни станции или правилна експлоатация на съществуващите такива, сподели и Стамо Димитров. Той каза, че 80% от водопровода в Свиленград е подменен, но качеството на водата остава лошо.

Народният представител Смиляна Нитова отбеляза, че десетките въпроси, които са поставяни в Народното събрание от нея и нейните колеги са били неглижирани или изобщо не са получили отговор.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 29, 2020 20:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама