Свалиха обвинения срещу бивш митнически шеф

6 минути
Свалиха обвинения срещу бивш митнически шеф

Част от обвиненията срещу бившия заместник -началник на митница Свиленград Георги Костадинов са прекратени. Според разследващите той не е част от организирана престъпна група.
Така реално разследването ще продължи да се води от ДАНС, но не под надзора на Специализираната прокуратура.
Заместник-директорът на митницата в Свиленград Георги Костадинов бе арестуван преди няколко месеца при акция на ДАНС. В служебната му кола бяха намерени около 900 г амфетамин. По-късно специализирания апелативен съд го освободи. По време на акцията в дома на митничаря бяха намерени и 2 монети. Първоначално от прокуратурата обявиха, че те са старинни, а на делото в съда се оказа, че те са юбилейни закупени от БНБ.
По закон надзорът на досъдебното производство трябва да се осъществи от окръжна прокуратура Хасково. Това обаче според запознати няма да се случи, защото разследването вече е в окръжна прокуратура Пловдив. За станалото трябва да има разпореждане единствено от Главния прокурор. Дали такова постановление е издадено засега няма официална информация. Предполага се, че папките със събраните материали са прехвърлени в града под тепетата, защото Георги Костадинов е имал служебни ангажименти с хасковските обвинители и целта е да се води безпристрастно разследване.
Междувременно стана ясно, че Георги Костадинов чрез адвокатите си е поискал към делото да се добавят разпечатки от телефонните разговори, които е водил в дните преди да бъде задържан. Освен това се разбра, че служебният автомобил, за който бе казано, че е бил на ремонт, изобщо не е влизал в автосервиз. Засега разследващите не са установили кой е изпратил sms на Георги Костадинов преди време. В текстовото съобщение той е получил заплаха и е уведомил началниците си в София.
В момента Костадинов ще отговаря по обвиненията за дрогата.

Георги Костадинов работи в системата на митницата от 1996 г. На няколко пъти той бе назначаван за зам.-директор на ведомството в Свиленград. Бил е начело, след като началникът Стефан Марашев напусна системата. На същата длъжност бе назначен и като заместник на Филип Александров. Временно изпълняваше началническия пост и след като Тодор Караиванов замина за София. Тогава начело на свиленградската митница бе избран Валери Стайков.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.