Суперлуна озари снощи небето

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 10, 2020 08:49

Суперлуна озари снощи небето

Акценти

  • До края на годината се очакват още няколко интересни астрономически явления

Свързани публикации

Снощи се наблюдаваше интересно астрономическо явление, наречено суперлуна. Нашият естествен спътник изглеждаше много по-ярък и по-голям. Според астрономите Луната се е виждала със 7% по-голяма и с 10-15% по-ярка от обичайното пълнолуние, което я прави суперлуна.

Луната се върти около земята по еклиптична орбита и снощи тя е била най-близко до нашата планета. Намирала се е на около 362 000 км от Земята.

Подобни явления ще се наблюдават на 9 март, 8 април и 7 май.

Тази година ще има няколко интересни астрономически явления. На 18 февруари Луната и Марс ще бъдат много близо една до друга, но най-голямото им приближаване ще бъде между 14 и 20 юли.

На 21 декември се очаква впечатляващо приближаване на тези две планети. Наблюдавани от Земята те ще бъдат толкова близо, че почти ще се докосват визуално. Такова приближаване на тези две планети видимо от тук за последно се е случвало през 1623 година. Някои го определят като Витлеемската звезда. Изследователи смятат, че именно това се е случило и преди около 2000 години, когато хората са видели ярка звезда при раждането на Христос на небето.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 10, 2020 08:49
Напиши коментар

1 Коментар

  1. science февруари 10, 10:30

    Най-после една смислена статия, без политики, без демагогии.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама