Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Суперлуна озари снощи небето

3 минути
Супер луна озари снощи небето
Супер луна

Супер луна

Снощи се наблюдаваше интересно астрономическо явление, наречено суперлуна. Нашият естествен спътник изглеждаше много по-ярък и по-голям. Според астрономите Луната се е виждала със 7% по-голяма и с 10-15% по-ярка от обичайното пълнолуние, което я прави суперлуна.

Луната се върти около земята по еклиптична орбита и снощи тя е била най-близко до нашата планета. Намирала се е на около 362 000 км от Земята.

Подобни явления ще се наблюдават на 9 март, 8 април и 7 май.

Тази година ще има няколко интересни астрономически явления. На 18 февруари Луната и Марс ще бъдат много близо една до друга, но най-голямото им приближаване ще бъде между 14 и 20 юли.

На 21 декември се очаква впечатляващо приближаване на тези две планети. Наблюдавани от Земята те ще бъдат толкова близо, че почти ще се докосват визуално. Такова приближаване на тези две планети видимо от тук за последно се е случвало през 1623 година. Някои го определят като Витлеемската звезда. Изследователи смятат, че именно това се е случило и преди около 2000 години, когато хората са видели ярка звезда при раждането на Христос на небето.

1 thoughts on “Суперлуна озари снощи небето

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights