Студеното време активира продажбата на незаконни дърва за огрев

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 22, 2017 11:36

Студеното време активира продажбата на незаконни  дърва за огрев

Хладното време и наближаващата зима активира търговията с незаконно добита дървесина. Главни действащи лица в тази търговия са ромите, като за някои това е препитание.
През седмицата горските от община Симеоновград задържаха поредните каруци дърва с бракониерски добита дървесина. Тя е около два и половина кубика. В едната, дървата са нарязани на по 30 сантиметра, пригодени за горене в печка, а в другата – метровки. Предприемчивите търговци даже ходят по къщите с каруците да предлагат стоката си. Желаещи има, защото дърва нарязани на по 30 см на черния пазар се продават за 40 лева кубика, а метровките – 30. Цените са двойно по-малки от пазарните в момента.
Купувайки от тези бракониери, се стимулира незаконната им дейност, но купувачите трябва да знаят, те също подлежат на санкции, ако не могат да докажат произхода на дървесината.
В началото на зимния сезон набезите към горите край Симеоновград зачестяват. Секат се десетки кубици дърва, главно от общинската гора. Служебните лица конфискуват каруци, брадви, резачки правят десетки актове, но това не спира ромите да опустошават зелената система край града. Последният фрапиращ случай е, когато в двора на изоставено поделение край Преславец, откриха над 24 кубика нарязана и подредена дървесина, приготвена за извозване.
За голям ръст на кражбите на дървесина, отчетен от Държавното горско стопанство в Свиленград, съобщава вестник „Стария мост”. Само през месец октомври са съставени 53 акта, а от началото на годината досега те са общо 247, като заловените количества незаконно добити дърва са над 300 тона. В сравнение със същия период на миналата година увеличението е 2,3 пъти, съобщил Юсеин Ефендиев, директор на РДГ в Кърджали.
Общата стойност на издадените наказателни постановления възлизал на над 100 000 лева.
Бракониерите са предимно от ромски произход, които с каруци и леки коли превозват незаконно изсечената дървесина.

В Харманли проблемите с незаконните дървосекачи също не са малко. Досега са в общинската Горска компания са направени 38 акта, конфискувани са 57 кубика дърва. Задържани са 3 моторни резачки.
За 2016 година общо актовете са 54, задържаната дървесина е 60 кубика. Конфискувани са 2 МПС-та, 9 каруци, и три резачки.
Най-малко кражби се извършват в Маджаровско, където живеят по-малко роми.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 22, 2017 11:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама