Страхът от вируса мутира в страх за хляба

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 2, 2020 23:49

Страхът от вируса  мутира в страх за хляба

Продължаващото вече три седмици извънредно положение в България пренареди ценностите на хората. Първоначалният страх за здравето се превърна в страх за оцеляването. Несигурността от това което предстои, потокът от противоречаща си информация, идваща от медийното и интернет пространство, от разговорите между хората, подхранва и натрупва страхове, които влияят на нашето психично здраве. Хората стоят по домовете си, опитвайки се да спазват ограниченията, стараят се, но в един момент, на чисто биологично ниво, започва да липсва серотонин, допамин, а това води до общо състояние на напрежение. Тези биохимични вещества са отговорни за удовлетворението, за активността, за мотивацията. Това споделя психологът Александра Петрова от сайта „Е-therapy“. По-нататък тя разсъждава, че се стига до един въпрос: Кога ще се отприщи това напрежение? Защото това ще бъде един вид бунт.
Според психолози още на първата седмица започват да се наблюдават тревожни тенденции. Първоначално хората бяха единни, подкрепяха се, имаше лозунги как да се спазват всички мерки срещу коронавируса, то сега тенденцията е различна. Хората започват да се бунтуват срещу това, че им се поднасят постоянно лоши новини, че се чувстват приклещени и нямат никаква перспектива. Репресивните мерки от страна на властта засилват това чувство, а високите глоби, които са пет пъти повече от месечна заплата, налагани на неспазващите правилата, предизвикват нескрита ярост.
Пандемията, която се разрази, е свързана със страх и така човек е много лесно
манипулируем.

Неслучайно властта избра за председателстващ на оперативния щаб генерал, който се появява във военна униформа, макар че е лекар. От там идват заповеди, някои от които се отменят след няколко часа, което допълнително създава чувството на несигурност. „Властимащите у нас изпитват наслада от използването на твърда ръка в условията на криза като сегашната“, такова мнение изрази пред Дарик радио психиатърът д-р Владимир Сотиров. Според него това сякаш им се услажда и не им стига, макар да не се виждат обективни нужди от толкова строги мерки за ограничаване на гражданите.
Неработещите фабрики, заводи, заведения и ограничаването на движението поражда и друг страх – от фалит. Стотици хиляди търговци и малки производители сериозно се съмняват, че държавата ще им помогне и не виждат начин как ще се оправят сами.
Има напрежение и в семейството, където заедно съжителстват няколко поколения. Единият неглижира мерките, другият е стриктен, стои вкъщи и сканира действията на другите – дали си е измил ръцете, къде си е оставил обувките. По тази линия тръгват страшни семейни конфликти.
Хората нямат изградени механизми за справяне в такава ситуация. В извънредното положение са се увеличили пострадалите от домашно насилие. Такива са наблюденията на психолозите от приемния кабинет за жертви на домашно насилие в болница „Пирогов“. „От началото на годината до началото на извънредното положение (13 март) в страната имаше три убийства на жени. За двете седмици от началото на извънредното положение също има три убийства, свързани с домашно насилие“, казва Дияна Видева от Фондация „Асоциация Анимус“.
Как ще се развият събитията никой не може да прогнозира, защото сме в капана на изолацията. Ситуация, в която никога не сме изпадали и то по време, когато свободното движение на хора и стоки е най-прогресивното достижение, извоювано от човечеството.

449 души в страната са заразени с коронавирус.
Това съобщи в четвъртък, 2 април, председателят
на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
В Хасковска област има двама с COVID-19 – жена от с. Долно Съдиево и мъж от с. Златоустово.
Те са настанени в болница в Хасково.
Най-големият брой на заразени хора в света
е в САЩ – 216 515 души. След тях са Италия
– 110 574 и в Испания – 104 118.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 2, 2020 23:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама