Статуетката на „Изворът на Белоногата“ вдигна поетът Иван Вълев

От октомври 6, 2019 10:57

Статуетката на  „Изворът на Белоногата“ вдигна поетът Иван Вълев

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #36/165, 4-10 октомври 2019 г.

Свързани публикации

Големият български поет и преводач от полски Иван Вълев стана 21-ят носител на Националната литературна награда „Изворът на Белоногата“, 2019. Тя бе присъдена на автора на повече от 20 книги с поезия, проза и преводи от жури, оглавено от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. В състава на журито бяха още Георги Николов и Ели Видева, носители на наградата в предишни години, а представител на Община Харманли бе нейният PR София Нейчева.
Статуетката на Гергана, олицетворяваща наградата, бе връчена на лауреата от заместник кмета на Харманли Валентина Димулска на церемония в НЧ „Дружба – 1870“ – Харманли на 27 септември. В словото си след получаването на наградата Иван Вълев сподели, че това признание изключително го радва с националната си значимост, него, поета, когото са свикнали да наричат пловдивски. „ С Харманли ме свързва и песента на Гриша Трифонов „Лятото“, на чийто текст съм автор. Тази песен ме направи десет пъти по-известен, отколкото моите десет стихосбирки. А във вашия града за пръв път ме доведе Генчо Стоев, радвам се, че отново съм в града на Белоногата“, каза още Иван Вълев.
Традиционният авторски рецитал този път изнесе не лауреатът, а водещата на тържеството, актрисата Иванка Шекерова. Емблематични стихове на носителя на наградата прочете и младата актриса Ралица Петрова.
Заедно с това прозвучаха и стихове на поети, участници в литературното четене, съпровождащо връчването на наградата, които са и членове на СБП. Да поздравят със свои творби лауреата на сцената излязоха големият поет и драматург, съгражданин и приятел на Иван Вълев, Петър Анастасов, председателят на СБП и автор на близо 25 книги Боян Ангелов, поетесата, носителка на наградата за 2003 г. и главен редактор на вестник „Словото днес“ Надя Попова. Към тях се присъединиха Атанас Звездинов, Трендафил Василев, Георги Николов и Ели Видева.
Тържеството по връчването на наградата бе увенчано от танцовият спектакъл на хип-хоп формацията „Street dust dance” и балет „Тангра“, поставен под ръководството на хореографите Миглена Бинева и Дорина Инджова. Пред публиката оживяха сцени от незабравимата поема на П. Р. Славейков „Изворът на Белоногата“, които направиха празника още по-ярък.

Снимка: Община Харманли

От октомври 6, 2019 10:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама