Статуетката на „Изворът на Белоногата“ вдигна поетът Иван Вълев

Георги Николов
От Георги Николов октомври 6, 2019 10:57

Статуетката на  „Изворът на Белоногата“ вдигна поетът Иван Вълев

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #36/165, 4-10 октомври 2019 г.

Свързани публикации

Големият български поет и преводач от полски Иван Вълев стана 21-ят носител на Националната литературна награда „Изворът на Белоногата“, 2019. Тя бе присъдена на автора на повече от 20 книги с поезия, проза и преводи от жури, оглавено от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. В състава на журито бяха още Георги Николов и Ели Видева, носители на наградата в предишни години, а представител на Община Харманли бе нейният PR София Нейчева.
Статуетката на Гергана, олицетворяваща наградата, бе връчена на лауреата от заместник кмета на Харманли Валентина Димулска на церемония в НЧ „Дружба – 1870“ – Харманли на 27 септември. В словото си след получаването на наградата Иван Вълев сподели, че това признание изключително го радва с националната си значимост, него, поета, когото са свикнали да наричат пловдивски. „ С Харманли ме свързва и песента на Гриша Трифонов „Лятото“, на чийто текст съм автор. Тази песен ме направи десет пъти по-известен, отколкото моите десет стихосбирки. А във вашия града за пръв път ме доведе Генчо Стоев, радвам се, че отново съм в града на Белоногата“, каза още Иван Вълев.
Традиционният авторски рецитал този път изнесе не лауреатът, а водещата на тържеството, актрисата Иванка Шекерова. Емблематични стихове на носителя на наградата прочете и младата актриса Ралица Петрова.
Заедно с това прозвучаха и стихове на поети, участници в литературното четене, съпровождащо връчването на наградата, които са и членове на СБП. Да поздравят със свои творби лауреата на сцената излязоха големият поет и драматург, съгражданин и приятел на Иван Вълев, Петър Анастасов, председателят на СБП и автор на близо 25 книги Боян Ангелов, поетесата, носителка на наградата за 2003 г. и главен редактор на вестник „Словото днес“ Надя Попова. Към тях се присъединиха Атанас Звездинов, Трендафил Василев, Георги Николов и Ели Видева.
Тържеството по връчването на наградата бе увенчано от танцовият спектакъл на хип-хоп формацията „Street dust dance” и балет „Тангра“, поставен под ръководството на хореографите Миглена Бинева и Дорина Инджова. Пред публиката оживяха сцени от незабравимата поема на П. Р. Славейков „Изворът на Белоногата“, които направиха празника още по-ярък.

Снимка: Община Харманли

Георги Николов
От Георги Николов октомври 6, 2019 10:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.