Собственици на къщи за гости – със солидни глоби

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2019 07:08

Собственици на къщи за гости – със солидни глоби

Собственици на къщи за гости, които са ползвали неправомерно европейски пари, ще трябва да ги връщат. След проверки служители от Министерството на земеделието, храните и горите са констатирали, че в Хасковска област те са 11. От тях 3 са в Свиленградско, 1 в Тополовградско, 5 в Минерални бани, останалите са край Кралево и Царева поляна.
Нарушенията са при използването на европейската субсидия за изграждане, реновация или преустройства на къщи за гости. МЗ е публикувало предварителен списък на бенефициентите, на които има открито производство за налагане на 100% санкции.
Една от къщите е на фолк изпълнителя Милко Калайджиев, който бе кандидат-кмет на Свиленград и е изградил в село Мезек къща за гости за алтернативен селски туризъм за 304 194,04 лева.
В това село има и друга, собственост на „Иван Иванов-Дити“, която също е със санкции.
Друг едноличен търговец, ЕТ „Ривър хаус – Софка Стоянова“, изразходвал 391 160 лева за къща за гости в Свиленград, също трябва да ги върне.
Нередовно е и дружество „Интервал – Инвест“ ООД, което е усвоило 267 655,38 лева за „Интегриран туризъм за спорт, развлечение и информационни дейности“ в къща за гости. Тя се намира в село Сакарци, Тополовградско. Собственикът Николай Караманлиев заяви, че има покана за доброволно връщане на сумата на държавата в 14 дневен срок. През този период той може да внесе своите възражения. Според него обвиненията са, че не е изпълнил бизнес план, ка-къвто е нямало заложен в договора с министерството.
Дъщерята и синът на кмета на Минерални бани, Хасковско, Мюмюн Али Искендер ще трябва да връщат общо 782 320 лева. Една от фирмите – ЕТ „Назмие Мюмюн Искендер“, е усвоила 391 160 лева. Тя е изградила семеен хотел за селски туризъм – „Роксана“.

Другата фирма, на сина на кмета, ЕТ „Али Мюмюн Али“, със същата сума е построила семеен хотел за селски туризъм „Олимпия“.
Двата проекта са за по 391 160 лева, а с тях всъщност е изградена само една сграда, която се нарича семеен хотел „Олимпия – Роксана“.
Пред медиите 26-годишният Али Мюмюн Али обясни, че финансовата помощ през държавата за изграждане на семейния хотел е 780 000 лева, 60% от цялата сума. Останалите 40% са лични средства, които били осигурени с кредит. Пред Haskovo LIVE кметът Искендер заяви, че дал заем към децата си, а парите му били от субсидиите за тютюн. “Всичко е законно”, категоричен е бащата, защото няколко данъчни проверки показали, че парите му са чисти. Освен това законът не спирал семействата на кметове да кандидатстват по европейски проекти.
В това курортно селище има още два нередовни обекта, които са използвали неправилно европейската субсидия. Единият е на ,,Минерал Вилидж“ ЕООД за 379 485,53 лева, а другият – на ЕТ „Перси – Персинг Чилингирова“, за Център за селски туризъм сумата е 385 265,86 лв.

Пак в тази община има „Къща за гости и стаи за отдих“ в с. Брястово, на фирма „Добри 73 – Добри Добрев“ на стойност 207 499,38 лева. Този обект е в списъка с нарушителите.
Списъкът продължава и с други нередовни бенефициенти. Фирма „Агродиа“ ЕООД“, която е ремонтирала съществуваща къща и я е превърнала в къща за гости“ в село Царева поляна, е взела 145 441,81 лева.

За изграждане на семеен хотел в землището на село Кралево, ЕТ „Хефес – Айлин Байрам“ е изразходвала по документи 375 770,47 лева. Сега искат да върне цялата сума.

Снимка: /www.hotel-roxana.com/

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2019 07:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.