Собственици на къщи за гости – със солидни глоби

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2019 07:08

Собственици на къщи за гости – със солидни глоби

Собственици на къщи за гости, които са ползвали неправомерно европейски пари, ще трябва да ги връщат. След проверки служители от Министерството на земеделието, храните и горите са констатирали, че в Хасковска област те са 11. От тях 3 са в Свиленградско, 1 в Тополовградско, 5 в Минерални бани, останалите са край Кралево и Царева поляна.
Нарушенията са при използването на европейската субсидия за изграждане, реновация или преустройства на къщи за гости. МЗ е публикувало предварителен списък на бенефициентите, на които има открито производство за налагане на 100% санкции.
Една от къщите е на фолк изпълнителя Милко Калайджиев, който бе кандидат-кмет на Свиленград и е изградил в село Мезек къща за гости за алтернативен селски туризъм за 304 194,04 лева.
В това село има и друга, собственост на „Иван Иванов-Дити“, която също е със санкции.
Друг едноличен търговец, ЕТ „Ривър хаус – Софка Стоянова“, изразходвал 391 160 лева за къща за гости в Свиленград, също трябва да ги върне.
Нередовно е и дружество „Интервал – Инвест“ ООД, което е усвоило 267 655,38 лева за „Интегриран туризъм за спорт, развлечение и информационни дейности“ в къща за гости. Тя се намира в село Сакарци, Тополовградско. Собственикът Николай Караманлиев заяви, че има покана за доброволно връщане на сумата на държавата в 14 дневен срок. През този период той може да внесе своите възражения. Според него обвиненията са, че не е изпълнил бизнес план, ка-къвто е нямало заложен в договора с министерството.
Дъщерята и синът на кмета на Минерални бани, Хасковско, Мюмюн Али Искендер ще трябва да връщат общо 782 320 лева. Една от фирмите – ЕТ „Назмие Мюмюн Искендер“, е усвоила 391 160 лева. Тя е изградила семеен хотел за селски туризъм – „Роксана“.

Другата фирма, на сина на кмета, ЕТ „Али Мюмюн Али“, със същата сума е построила семеен хотел за селски туризъм „Олимпия“.
Двата проекта са за по 391 160 лева, а с тях всъщност е изградена само една сграда, която се нарича семеен хотел „Олимпия – Роксана“.
Пред медиите 26-годишният Али Мюмюн Али обясни, че финансовата помощ през държавата за изграждане на семейния хотел е 780 000 лева, 60% от цялата сума. Останалите 40% са лични средства, които били осигурени с кредит. Пред Haskovo LIVE кметът Искендер заяви, че дал заем към децата си, а парите му били от субсидиите за тютюн. “Всичко е законно”, категоричен е бащата, защото няколко данъчни проверки показали, че парите му са чисти. Освен това законът не спирал семействата на кметове да кандидатстват по европейски проекти.
В това курортно селище има още два нередовни обекта, които са използвали неправилно европейската субсидия. Единият е на ,,Минерал Вилидж“ ЕООД за 379 485,53 лева, а другият – на ЕТ „Перси – Персинг Чилингирова“, за Център за селски туризъм сумата е 385 265,86 лв.

Пак в тази община има „Къща за гости и стаи за отдих“ в с. Брястово, на фирма „Добри 73 – Добри Добрев“ на стойност 207 499,38 лева. Този обект е в списъка с нарушителите.
Списъкът продължава и с други нередовни бенефициенти. Фирма „Агродиа“ ЕООД“, която е ремонтирала съществуваща къща и я е превърнала в къща за гости“ в село Царева поляна, е взела 145 441,81 лева.

За изграждане на семеен хотел в землището на село Кралево, ЕТ „Хефес – Айлин Байрам“ е изразходвала по документи 375 770,47 лева. Сега искат да върне цялата сума.

Снимка: /www.hotel-roxana.com/

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2019 07:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама