Слагайте коланите не само за пред КАТ

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 12, 2019 09:31

Слагайте коланите не само за пред КАТ

Полицаите започнаха специализирана операция, за използването на обе- зопасителните коланите в автомобилите. Тя ще продължи до неделя, 12 май, а шофьори и пътници, които не ги слагат по време на движение, ще бъдат глобявани 50 лева. На водача ще бъдат отнемани и 10 контролни точки.
Специално внимание при операцията ще се обръща на правилното превозване на деца, тъй като много водачи ги возят на предните седалки, а някои даже ги държат в скута си при шофиране. И тук глобата е 50 лв., ако рискувате живота на дете, като го возите без специално детско столче или колан.
Кампанията има за цел да повиши информираността на шофьорите и пътниците за използването на колани и специални седалки за деца, за да се намали броят на тежките и фатални наранявания, причинени при автомобилни катастрофи.
Статистиката сочи, че коланите са най-ефективното и най-евтиното пособие за безопасност на водачите и пътниците в превозните средства. Използването на предпазен колан може да повиши с 40-60% шанса за оцеляване при потенциално смъртоносна катастрофа
Всяка година в Европа благодарение на коланите близо 12 хиляди души оцеляват при катастрофи.
Данните показват, че от началото на 2019 г. до месец май са загинали 154 души. Част от тях не са използвали обезопасителни колани.
С 300 души ще намалеят жертвите на пътя годишно, ако се използват предпазни колани, децата се возят в обезопасителни столчета и седалки.
Изчисленията в световен мащаб показват, че коланите са спасили най-малко 300 000 живота и са предотвратили повече от 9 милиона травми във високо моторизираните държави през последните 25 години
Друг акцент в операцията ще бъде правилното поставяне на регистрационния номер от мотоциклетистите.
От пътна полиция уточняват, че според изискванията регистрационните табели на мотоциклетите се поставят само отзад, но така че да има осигурена видимост, както и осветеност през нощните часове.

В далечната 1957 година се появява първата кола, оборудвана с предпазни колани. Половин век по-късно много български шофьори продължават да ги смятат за досадно задължение, а истинско събитие е да видиш пътник на задната седалка с колан. В Европа над 90% от хората използват коланите на задните седалки, а при нас все още е между 3 и 5%.

снимка: Cyprus.mail

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 12, 2019 09:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама