Скулптури красят Свиленград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 8, 2018 10:23

Скулптури красят Свиленград

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #26/106 29 юни – 5 юли 2018

Четири скулптури красят Свиленград. Те са дело на местния дърворезбар Радко Бъчваров и са изработени от дърво. Поставени са пред сградата на новата библиотека, от северната страна на стария мост и пред градския парк. Четвъртътата “О неразумни!” ще бъде поставена във фоайето на новата библиотека.
„Идеята за създаването на тези творби дойде от последната изложба на местни творци. Там показах първата си голяма скулптура. Дотогава работих само малки. На  представил „О неразумни“, която бе забелязана от кметът Георги Манолов, който я хареса и разговаря с мене. Сподели, че в града има много места, което може да се поставят негови творби. За мен това бе отдавнашна мечта, да работя големи скулптури,“ сподедеи господин Бърваров.

За големи творби му е е бил нужен обемен материал и се снабдил с него от общинското БСК, които бяха правили някакво почистване. Дървото, което му предоставиили билъ върба, която не е от най-добрия материал, но се задоволил и с него. Снабдил се с инструменти, а за някои, по-скъпите му помогнали от  общината.

„Изработих няколко скулптури, които имат философски смисъл. Едната е „Извор на живот“. Тя изразява рибата сьомга, който пътува хиляди километри за да си хвърли хайвера, след това от него се излюпват малки, които повтарят този кръговрат.

Другата творба е форма на лъжица, на който може да се сяда.

Третата е „Стремеж“. Тя е поставена пред библиотеката. Изобразява книги, над които се издигат лъчи, които държат ябълка, която символизира ябълката на познанието, разказва за произведенията си авторът.

Четвъртата скулптура „О неразумний“ ще бъде поставена в новата библиотека.

This slideshow requires JavaScript.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 8, 2018 10:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама