Симеоновградчани искат РПУ, идва жандармерия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 5, 2007 04:31

Симеоновградчани искат РПУ, идва жандармерия

Акценти

  • Кметът на село Константиново Димитър Дончев изказа констатацията, че двама полицаи на осем села от общината не могат да смогнат
  • Според Костадин Стамов една патрулка е недостатъчна, хората също да малко.

Свързани публикации

Да се засили полицейското присъствие в града и полицаите да санкционират по-често и строго нарушителите, поискаха от комисар Ат. Ненков симеоновградчани в петък на специална среща. На нея присъстваха съветници, кметове и кметски наместници в общината. Следващото искане на съветниците бе в града да има РПУ (Районно полицейско управление), а не ПУ(Полицейско участък), което е с по-нисък статус.
Комисарят им отговори, че това е смело искане. За да се създаде такова, според закона на МВР, населеното място трябва да отговаря на определени условия.
По време на разговора се отчете, че има тенденция за увеличаване броя на престъпленията в общината. “Ще изслушаме проблемите, ще направим сериозен анализ и ще се стремим да намерим решение”, каза Ат. Ненков и обеща най-отговорно да извика на помощ жандармерията. Да се дислоцира една част от нея в Симеоновград, която да помага на полицаите.
Кметът на село Константиново Димитър Дончев изказа констатацията, че двама полицаи на осем села от общината не могат да смогнат. “Не можем да се оплачем от тях, те си вършат работата, но крадците ги издебват, а когато ги няма, обират къщите.
За два месеца около 30 домове в селото са обрани. Откакто цветните метали поскъпнаха крадците взимат пръскачки, алуминий и др. Влизат в къщи, на които собствениците живеят в града. Даже два пъти ми обираха кметството”, оплака се той.
Сл. Пънкин постави няколко проблема и предложи свое решение. “Има серия от грабежи по къщите”, каза той. “Крадат от мазетата. Около 30 човека изгоряха, а само един се оплака, че са му откраднали ракията. Другите не пуснаха жалби. Според мен, извършителите са предимно роми, което дразни останалите и това може да прерасне в етническо напрежение.” Той поиска щатът на полицията да бъде попълнен и ако е възможно да се докара и следово куче. Поиска да знае за личното мнение на Ат. Ненков за РПУ.
“За това се изисква съответната база, численост на населението, територия и брой на престъпления”, бе лаконичният отговор на полицая. Той отговори, че в момента се провежда конкурс за свободните бройки в Симеоновград, процедурата е тромава и ще трае около 6 месеца. На своя страна той попита дали тези проблеми са поставяни пред РПУ-Харманли. “ПУ-Симеоновград е част от РПУ-Харманли и ако тук липсват хора, те ще дойдат от Харманли, ако и там няма – от Хасково.”, категоричен бе Ненков. Констатацията му е, че тук липсва диалог, комуникация с кмета, ДПС и районните инспектори на ПУ.
К. Стамов констатира факта, че има “ревност” между полицаите на двата града”. Според него една патрулка е недостатъчна, хората също да малко. Поиска полицаят да им каже посоката и как може да помогне ОбС и кметът. Съветникът Стамов сподели, че е констатирал, че има скрита престъпност и тя е 10-15%. Хората са привикнали с това и не подават жалби.
Комисарят отговори, че може би в Наредба №1 трябва да се пипне нещо, защото общината също има контролни функции. За ревността той каза, че е чувство, което се прилага на други места и като използва метафората, каза, че в случая тя е довела до развод между РПУ-то и ПУ-то.
Кметът Р. Бозукова също се включи в разговора и сподели наблюдението си, че след 17,00 ч. не могат да се видят полицаи, няма съставени актове на каруцари, преминаващи през центъра. Най-често актовете са за неносене на лична карта. Полицаите най-често се оправдавали, че нямат достатъчно хора.
Постави се въпросът за настаняването на Детската педагогическа стая в СОУ-то. Цонка Малева, инспектор ДПС отговори, че тя не може да бъде там, защото условията не отговарят на нормативната уредба. Трябва да има отделен вход. “Аз работя с криминалния контингент, а те не трябва да се смесват с другите ученици”, бе категорична тя.
М. Койчева – директор на СОУ ,,Св. Климент Охридски“, сподели, че по време на голямото междучасие пред училището се събирали големи момчета, които създавали напрежение и само присъствието на полицай успокоявало положението. Друг директор – на ОУ ,,Отец Паисий“ – Донка Тодорова, се оплака, че за втори път са счупили прозорците на сградата. “Камъните бяха големи, речни и не от деца бяха хвърляни”, уточни тя.

Стана ясно, че в нито едно училище няма педагогически съветник, защото общият брой на учениците е малък и не позволява разкриването на такъв щат.
Антон Петров постави въпроса за изборите: “Ще има ли коли без номера, които ще карат хората да гласуват и ще раздават средства?”, попита той. Лаконичният отговор на Ненков бе: ,,Ще правим всичко предвидено по закона!“
В. Христозов обясни какви щатове има в ПУ-то. Той изрази несъгласие с това, че са съставени малко актове и посочи точната цифра – за 6 месеца са направени 48 акта и 24 полицейски операции са организирани за този период. Не отговори на въпроса на Ненков колко харманлийски полицаи са участвали в операции на територията на Симеоновград. Подполковник Христозов даде за пример община Харманли, където вече има общинско звено за самоохрана от 12 човека.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 5, 2007 04:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама