Ще трябва да се предепонират 50 000 тона боклук

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 27, 2017 11:03

Ще трябва да се предепонират 50 000 тона боклук

Акценти

  • Това се налага защото не бил поставен на правилното място

Свързани публикации

Заради неспазване на технологията 20 000 кубика смет на Депото за твърди битови отпадъци (ДТБО) край Харманли ще трябва да бъде преместени. Това стана ясно на последната сесия на ОбС – Харманли. На нея кметът Мария Киркова бе внесла докладна, с която се искаше разрешение от съветниците тази работа да бъде свършена от общинско дружество „Екоресурс Харманли“ ЕООД. Операцията се налагала защото когато бе приеман боклукът от София, с договор подписан от бившия кмет Михаил Лисков, той е не бил правилно депониран. След изследване станало ясно, че в някои участъци на Клетка 1 насипаните отпадъци достигат коти по-високи от проектните /192 м/. Във всички тези участъци, сега се налагало да се изземат част от отпадъците и да се предепонират в други участъци на клетката. За да бъде по-ефективна експлоатация на депото е необходимо община Харманли да възложи дейността по депонирането на общинското дружество „Екоресурс Харманли“ ЕООД, за да се обединят дейностите по депониране и сепариране, което ще доведе до съсредоточаването на поемане на отговорността по комплексното разрешително и постигане на по добри резултати. „Ако тези отпадъци не се управляват правилно, глобите са много големи, над 100 000 лева, предупреди кметът Мария Киркова.
Предложението ядоса бившият кмет, който доста емоционално заяви, че това не може да бъде свършено от общинското дружество и щяло да бъде възложено на частна фирма.
Нямало разрешение от другите общини и според него това било далавера за 500 хиляди лева.
„В момента, когато ти подпишеш този договор и колективната безотговорност стане лична отговорност, аз ще се обърна към съответните лица, за голямата далавера в Харманли и лично на Бойко Борисов, защото аз имам каналите до него“, се закани господин Лисков. Това предизвика насмешки сред съветниците, а те ядосаха още повече бившия кмет. Той не се съобрази с обясненията на специалистите и започна да използва обидни епитети и квалификации по адрес на кмета и други служители.
Кметът Мария Киркова обясни, че имат уверението на другите общини, които са съгласни тази дейност да се извърши. „Никой в общината не подхожда така, че да се правят далавери, бъдете сигурен в това”, увери тя колегата си.
„Михаил Лисков, се зарови в собствения си боклук“, бяха коментарите на други съветници, които предложиха, който е забъркал кашата с неправилното съхранение, той да си я оправя.
В друга точка червените съветници не подкрепиха докладна, с която се искаше закупуването на още един сметосъбиращ автомобил, нужен за почистването на общината. Не изтъкнаха мотиви за това.

Свиленград е поканен да се включи в Европейската мрежа за нулеви отпадъци. Тази организация обхваща водещи в областта на управлението на отпадъците общини, които са постигнали битов отпадък под 100 кг на човек за година. По този повод делегация, водена от кмета на Свиленград Георги Манолов, се запозна с опита на италианската община Капанори на посещение, организирано от международната фондация „За Земята”.
В общините, стремящи се към нулеви отпадъци, са създадени обществени съвети, включващи всички участници в процеса – жители, представители на бизнеса, общината, експерти и граждански организации. Този орган разработва и следи за изпълнението на плана за управление на отпадъците.

Малко история, свързана със софийския боклук, депониран в ДТБО – Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 27, 2017 11:03
Напиши коментар

6 Коментара

  1. Емигрант септември 28, 02:20

    „Срещу решението възрази бившият господин Лисков“- да Ви се чуди човек на грамотноста на тези псевдо журналисти. Човека и сега е си е господин Лисков ( нито сие е сменил името, нито пола или титлата). как искате да се оправят нещата като цари повсеместна неграмотност в България- неграмотност във здравеопазване, образование, финансова култура и не на поселдно място неграмотен мироглед на населението.

    Отговори на този коментар
    • МУНЧО септември 28, 20:23

      Не се пъни толкоз бе АДВОКАТЕ, те мислещите хора се сетиха за какво иде реч…….ААА за мирогледа,щом отсяха че всеки друг би бил по полезен от Лисков….

      Отговори на този коментар
    • Веселинов октомври 1, 16:20

      Емигранте, и ти си неграмотен. Пише се „грамотносТТа“. Пише се „човекЪТ“

      Отговори на този коментар
      • Емигрант октомври 2, 01:06

        ЕЕЕ най- после някой да забележи две грешки. Оставих ги нарочно, за да видя дали псевдо журналистите ще забележат. както и слято написаното „сие“ и „поселдно“, макар че те са в следствие на прехвърляне от латиница на кирилица при писане. Освен това не се очаква от всички да знаят правопис, но поне тези които пишат и се водят журналисти.

        Отговори на този коментар
  2. питанчо септември 27, 16:19

    Преди червените правеха далавери с боклука, сега гербарите – нищо ново под слънцето. Ама как се мотаят всички, как се мъчат да замажат нещата, та направо прозира далаверата!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама