Сдружение “Келтско наследство” посрещна келтската Нова година

Тонка Славкова
От Тонка Славкова ноември 19, 2015 05:56

Сдружение “Келтско наследство”  посрещна келтската Нова година

Акценти

  • Вестник Сакарско Ехо, брой 42/1495, година LXXХ, 13-19 ноември 2015

Свързани публикации

Точно в осемнадесет часа на 31 октомври, според обичая на келтите, се посреща всяка Нова година. Тази традиция спазиха членовете на Сдружение “Келтско наследство” в келтския клуб „Армуда” в село Сакарци, тъй като според древните келти денят започва в този час.
На 31 октомври в клуба се събраха хора от различни краища на страната – българи, англичани, французи, ирландци, за да посрещнат 2016 година. Те изпълниха ритуали за изчистване на всичко негативно и лошо от старата година и да дадат път на доброто, хубавото, новото през следващата. Празникът се нарича “Сауин” и е един от осемте келтски празници, образуващи “Колелото на живота”. Буквално означава “Краят на лятото”. За Келтите след “Сауин” започва зимата и новата година. На този ден се празнува „краят на всички реколти” – на ечемика, овеса, пшеницата, ряпата и ябълките. Следващият, наречен “Цепеница” ще се проведе на 19 декември. Дружеството ще посрещне всички желаещи да се докоснат до магическите ритуали на келтите, ако направят предварителна заявка при секретаря на клуб “Армуда” – Галина Симова.
Клубът развива все по-успешно своята дейност и малкото планинско селце става все по-привлекателно за туристи от страната. На гостите в клуба се предлагат сувенири, свързани с келтската култура и келтския календар. В плановете на келтското сдружение е идеята през идната година да се проведе Келтски събор, за който се разработва програма.
Желаещите да участват в празника на 19 декември могат да се запишат при секретаря на дружеството – Галина Симова – тел.: 0885 77 30 54.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова ноември 19, 2015 05:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.