Сдружение “Келтско наследство” посрещна келтската Нова година

Тонка Славкова
От Тонка Славкова ноември 19, 2015 05:56

Сдружение “Келтско наследство”  посрещна келтската Нова година

Акценти

  • Вестник Сакарско Ехо, брой 42/1495, година LXXХ, 13-19 ноември 2015

Свързани публикации

Точно в осемнадесет часа на 31 октомври, според обичая на келтите, се посреща всяка Нова година. Тази традиция спазиха членовете на Сдружение “Келтско наследство” в келтския клуб „Армуда” в село Сакарци, тъй като според древните келти денят започва в този час.
На 31 октомври в клуба се събраха хора от различни краища на страната – българи, англичани, французи, ирландци, за да посрещнат 2016 година. Те изпълниха ритуали за изчистване на всичко негативно и лошо от старата година и да дадат път на доброто, хубавото, новото през следващата. Празникът се нарича “Сауин” и е един от осемте келтски празници, образуващи “Колелото на живота”. Буквално означава “Краят на лятото”. За Келтите след “Сауин” започва зимата и новата година. На този ден се празнува „краят на всички реколти” – на ечемика, овеса, пшеницата, ряпата и ябълките. Следващият, наречен “Цепеница” ще се проведе на 19 декември. Дружеството ще посрещне всички желаещи да се докоснат до магическите ритуали на келтите, ако направят предварителна заявка при секретаря на клуб “Армуда” – Галина Симова.
Клубът развива все по-успешно своята дейност и малкото планинско селце става все по-привлекателно за туристи от страната. На гостите в клуба се предлагат сувенири, свързани с келтската култура и келтския календар. В плановете на келтското сдружение е идеята през идната година да се проведе Келтски събор, за който се разработва програма.
Желаещите да участват в празника на 19 декември могат да се запишат при секретаря на дружеството – Галина Симова – тел.: 0885 77 30 54.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова ноември 19, 2015 05:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама