Съветниците питат градоначалника по наболели общински проблеми

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 17, 2007 04:08

Съветниците питат градоначалника по наболели общински проблеми

На няколко въпроса бе принуден да (не) отговори кметът Петър Пашов на последната сесия на ОбС. Първия бе от Тинка Сакарска: “Господин кмете, как стана така, че общината продаде държавна земя без да има право на това? Хората ни мислят за малоумници. Става въпрос за земята под хотела. Има заведена преписка в Апелативна прокуратура. Кой ще отговаря за това нарушение?”
Отговор на кмета на общината: “Нямам притеснения. Сделката е перфектна, документите са наред. Допълни го зам.-кметът Динка Костова: Областният управител каза, че след като не отговаря на нашите искания за деактуване на имота, да го считаме като мълчаливо съгласие.”
Тинка Сакарска: “Ще видим какво ще каже прокуратурата.”
Втория въпрос пак бе от нея: “Какви са причините за освобождаване на Кр. Краев от длъжността директор на ДВПР – с. Радовец? Какви нарушения е извършил?”
Кметът лаконично отговори: ”Много, ще ви ги покажа!”
Сакарска: “Какви точно?”
Пашов: “Много са, нали ви казах! Ще ги научите.”
Сакарска: “Не съм доволна от отговорите, а уволнението на Краев е политическо!”
Общинският съветник Никола Димитров попита кмета: “Какво стана с ревизията на водопровода „Ханчето“ – Тополовград? Минаха повече от 6 месеца, а няма никаква реакция и отговор. Там продължават да се наливат пари, а резултати – няма. Докога ще продължи това?” Отговорът остана за следващото заседание.
Друг местен парламентарист Стефан Станков припомни: “Щяхме да работим по създаване на съвместно дружество за производство на биогорива. Изградихме комисия, събрахме се един път, разпределихме си задачите. Второто събиране се провали поради ангажираност на хората от Общинска администрация и ето вече три месеца няма нищо.”
“За съжаление работите по възстановяване на общинските гори, което беше част от това намерение, се запече. Имаше насрочено дело за 27 юни 2007 г., но то бе отложено за месец септември”, бе отговорът на кмета на общината.
Общинският съветник Стоян Тонев за четвърти път постави въпроса за изграждане на обезопасителни съоръжения на пътя в района на старата автогара и по-точно – пред баничарницата на Надя Калчева. Хората настръхвали само като си като си помислят какво чудо може да стане там с това натоварено движение.
Кмета бе лаконичен: “Работим по въпроса, но не ни достигат силите. Ще бъде направено.”
Вторият му въпрос бе: “Присъствах случайно на скандал в района на „Ибрям чешма“. Там ще се избият за водата. От една страна хората със зеленчукови градини, от друга – животновъдите. Разбрах, че водопроводът е прекъснат на около 400-500 м от чешмата и половината вода изтича навън, а останалата се замърсява и не достига за всички, които разчитат на чешмата. Рано или късно ще се стигне до разправии и бой, не дай си Боже. Освен това, хора отвън пият вода, без да знаят нищо за качествата й.
Преди години заедно с г-н Илчев бяхме издействали 5 000 лв. за построяването на чешма в района на т.нар. „Бабалянтов кайник“, който се намира на около километир и нещо по-нагоре. Не се предприе нищо, а очевидно има нужда.“
Отговорът на Пашов бе, че за пръв път чува за този проблем. Не знаел досега, че имало разправии там.

Кметът иска да раздава сам язовирите, отказаха му

220 язовира, актувани като общинска собственост, има на териотрията на община Тополовград. От тях 64 са отдадени под наем след решение на ОбС от миналата година, последвало докладната на специалната временна комисия, ръководена от общинския съветник Ст. Тонев, направила обстоен преглед на язовирите в общината.
Кметът на общината обаче е написал нови пълномощия с докладна записка пред ОбС да обявява на търг язовира и микроязовира с актове за общинска собственост, невключени с горепосочения списък.
Срещу това искане обаче се обявяват повечето общински съветници, като Ст. Тонев заявява, че не вижда никаква пречка кметът на общината да оттегли докладната си и да внесе нова с броя и поименния списък на допълнителните язовири за отдаване под наем. П. Пашов направи точно това – оттегли записката си.
Съветничката К. Спирова допълни, че във връзка с промените в Закона за концесиите и Общинската наредба за тях, трябва да се предприемат действия за отдаване на концесия. Ст. Тонев каза още, че е очаквал от кмета информация за друго, а именно – разрешаване на случая със Синаповския язовир, най-апетитния и най-доходоносен воден обект в общината, където от 8-9 години е заплетен истински юридически казус.
Кметът Пашов отговори, че вече е предприел мерки за това, да бъде прекратен договорът и общината да си прибере парите от наема.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 17, 2007 04:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама