Съветници се стреснаха от положението в училищата по селата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 8, 2016 09:05

Съветници се стреснаха от  положението в училищата по селата

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 13/ 5-11 август 2016 година

Свързани публикации

Община Тополовград отпусна 50 980 лева от бюджета си за 4 учебни заведения по селата, където има маломерни паралелки. На последната сесия това бе докладната, за която имаше най-много дебати. Средствата са необходими за основните училища в селата Орешник, Радовец, Синапово и Хлябово. Първото иска 9 200 лева, второто – 14 180, третото – 14 200, а последното – 13 200 лева.
По този въпрос най-много говори Добрин Парнаров. Той първо разкритикува бюджета на общината, след това предложи на съветниците да си дадат заплатите в полза на тези училища, а накрая гласува помощта да бъде осъществена с общински средства. Коментирайки исканията на директорите и онова, което са предприели като оптимизация, той заяви, че те трябва да бъдат уволнени, защото заради икономии не спазвали разпоредбите на Министерството на образованието и Колективния трудов договор. Попита, освен началника и главния експерт в отдела за хуманитарни дейности на ОбА, какво работят останалите, защото той ги виждал да ядат портокали на бюрата си. Там трябвало да бъдат съкращенията, не в училищата
Г-н Парнаров предложи съветниците да не получават заплатите си 5 месеца, а парите да дадат на училищата. След това предрече, че училищата в селата ще бъдат закрити при влизането на новия Закон за предучилищно и училищно образование.
Друг съветник, Коста Стоев, каза, че те сами са се натресли на това положение и попита дали са давани някакво отчети за разходите досега на тези училища.
Началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ – Красимира Ятакчиева, припомни, че на сесия на ОбС от м. април е взето решение за маломерни паралелки в тези училища, с ангажимент за дофинансирането им при необходимост. „Тази необходимост вече се появи“, каза тя. По-нататък съобщи как са достигнали до това решение. „По инициатива на кмета проведохме две срещи с директорите на училищата. Ние сме задължени да изискваме от тях план за оптимизиране на разходите, преди да ги дофинансираме. Те положиха всички усилия. На г-н Стоев искам да кажа, че сме изискали подробни справки от тези директори.“ Напомни, че дофинансиране ще се наложи и през новата бюджетна година.
Г-жа Ятакчиева съобщи, че по прогнозни цифри за тази учебна година СОУ „Д-р Петър Барон“ ще има 420 ученици, началното училище – 207, в Орешник ще бъдат 45, в Устрем – 69, в Радовец – 37, в Синапово – 43 и в основното училище в Хлябово – 46. Общо се очертава в общината да има 857 ученика, но на 15 септември ще се разбере точният им брой.
„От 2017 година прогнозата е в нашата община да останат 3 училища. Двете в града и основно училище в село Устрем“, е нейното заключение.
Съветниците бяха стреснати от това и от факта, че няма изгледи учениците в общината да се увеличат. Общинският съветник Красимир Иванов заяви: „Държавата прехвърля този проблем да си го решим ние. Пари ще дадем, но деца няма от къде да намерим. Сега щем не щем трябва да гласуваме дофинансирането за тази година.“
Пламен Минчев поиска съветниците да знаят за какво ще се разходват отпуснатите пари.

Какво оптимизират директорите?

Милушка Петкова, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, сподели, че “учениците през тази учебна година в училището са по-малко; увеличена е минималната работна заплата; персоналът е с голям стаж – от 20 до 40 години, което води до по-голям процент прослужено време. За оптимизиране на разходите са съкратени две хигиениски и един учител. Предвидено е и всички служители да бъдат пуснати в 5 дни неплатен отпуск. От Училищното настоятелство ще получат 3 200 лева от отдадне под наем нива. През тази учебна година няма да бъде изплащано възнаграждение на класните ръководители за втория час на класа и за лекторски часове. Няма да ксе купува нито работно, нито представително облекло, няма да се изплаща СБКО, нито ще има ДМС.
Горе-долу е същото положението и в училище „Христо Ботев“ в село Радовец. Там учениците са 42, което е твърде малко, а от икономии са спестени 7 000 лева. Намалили са разходите за ток и вода.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 8, 2016 09:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама