Съветници приеха 22 докладни и излязоха във ваканция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 1, 2016 10:39

Съветници приеха 22 докладни  и излязоха във ваканция

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 12/ 29 юли – 4 август 2016 година

Свързани публикации

Даване на имоти под наем, отчет на ОбА и ОбС и купуване на съдове за събиране на опасни отпадъци, бяха част от решенията на съветниците от Харманли. Те бяха взети на последното заседание, състояло се в сряда, 27 юли.
На точката, свързана с дилемата дали обезлесени общински имота в землището на село Дрипчево да се дадат под наем на частник, или да ги стопанисва общината, имаше най-много дебати. По книга се водели овощна градина, но дърветата в нея са рядкост.
Дора Чанкова от групата на БСП изрази мнение, че тези насаждения трябва да се поддържат от общинската Горска компания и за тях могат за се привлекат средства. Не трябвало да се дават на частници.
Съветникът Димитър Димитров, който работи в Общинска поземлена комисия, обясни, че в единия парцел има 20% бадеми, а в другия няма никакво дърво. „Там трябват сериозни инвестиции, за да стане овощна градина“, уточни той.
Маргарит Петров потвърди, че групата му ще гласува тази докладна, защото по този начин се показва, че общината държи на частния бизнес.
Кметът Мария Киркова обясни, че тази овощна градина не е стопанисвана много години. „Единственото, което искам, е да се запази собствеността на общината и да има приходи от нея“, наблегна тя.
В друга точка се реши да се купуват два контейнера за разделно събиране за опасни отпадъци. В тях гражданите ще могат да изхвърлят онези непотребни неща, за които е забранено да се поставят в другите контейнери, предназначени за хартия, стъкло и пластмаса.
За опасни отпадъци се смятат живак и живако-съдържащи уреди, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).
„С тези мерки се надяваме да са намалят с 15%. отчисленията в бюджета“, уточни кметът Мария Киркова.
На тази сесия се одобри докладна, с която се иска разрешение да се кандидатства по проект за изграждане на асансьор на административната сграда на община Харманли. Така до нея ще имат достъп и хората в неравностойно положение.
Друго решение, свързано с екологията, е общината да кандидатства по Оперативната програма „Околна среда „ 2014 – 2020 год. „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, включително осигуряване на необходимото оборудване и на съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци“.
Приеха се двете докладни, с които се отчиташе работата на администрацията и тази на Общински съвет до месец май 2016 година.

Да намалят ли концесията?

Комисия от 7 човека ще разгледа обстоятелствата по договора за концесия, сключена през 1999 година между общината и комплекс „Тенис кортове“. Председател е Динко Тървалиев, а членове: Тодор Тодоров, Димитър Петров, Сезин Мустафа, Красимир Панчев, Пламен Делчев и Михаил Лисков. До 15 октомври тя трябва да изготви обосновано становище на предложението на концесионера Нено Налбантов за намаляване на вноската.
През август няма да има сесия на ОбС, а в друга докладна съветниците приеха следващата сесия да се проведе в Добринище на 30 септември в базата на Общината.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 1, 2016 10:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама