Санирането продължава с пари от Бюджет 2017

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 30, 2016 06:40

Санирането продължава  с пари от Бюджет 2017

Ако в Бюджет 2017-та не отпадат предвидените 1 милиард за саниране, програма за обновяване на панелките ще продължи. Това стана ясно през тази седмица, а новината дойде от регионалния министър в оставка Лиляна Павлова. Тя уведомила писмено кметовете, че първият милиард за саниране е изчерпан и ще се изпълнят само сключените договори. Те са уведомени да преустановят сключването на нови договори и обявяването на нови обществени поръчки от 22 ноември 2016 г. до осигуряването на средства по програмата. Решение за това трябва да вземат следващите управляващи.

Финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани, се казва в съобщението на ведомството.
В Харманли в момента се работят и са в процес на завършване сградите на пет сдружения, а за още едно е подписан договор за изпълнение. За тях парите са осигурени. Още 6 са стопирани, а 32 сдружения имат само договори с общината и очакват подписване с банката.
В Свиленград по Националната програма за енергийна ефективност продължава безплатното саниране на блокове с над 35 апартамента на обща стойност около 10 млн. лева. Вече два от общо девет блока са напълно готови и въведени в експлоатация, в останалите седем се извършват строително-монтажни дейности, които се очаква да приключат до началото на следващата година. Изпълнението е гарантирано, тъй като имаме договори с Българска банка за развитие и финансирането е осигурено.
По ОП ”Региони в растеж” в момента се провеждат процедури по обществените поръчки за изпълнители. По тази програма ще се санират още 9 жилищни блока и 5 общински сгради – ЦДГ „Детелина”, НУ „Христо Попмарков”, Общинска администрация, Общинско предприятие „Благоустрояване и озеленяване” и новата библиотека. Финансирането е осигурено по договори с програмата.
В Тополовград има три блока, за които тече процедура по избор на изпълнител. Тя няма да бъде довършена тази година.
В Любимец има две готови санирани сгради. Те бяха едни от първите в страната. В момента документите за още 14 са достигнали до банката и очакват подписване.
В Симеоновград за една сграда в момента текат процедури за избор на изпълнител.

До момента са подписани 2019 договора за финансиране с Българската банка за развитие (ББР). Заведените искания за финансиране са 3451. Това означава, че за 1432 блока към момента няма осигурено финансиране и те трябва да разчитат на следващия кабинет да вземе решение за продължаване на програмата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 30, 2016 06:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.