Санирането продължава с пари от Бюджет 2017

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 30, 2016 06:40

Санирането продължава  с пари от Бюджет 2017

Ако в Бюджет 2017-та не отпадат предвидените 1 милиард за саниране, програма за обновяване на панелките ще продължи. Това стана ясно през тази седмица, а новината дойде от регионалния министър в оставка Лиляна Павлова. Тя уведомила писмено кметовете, че първият милиард за саниране е изчерпан и ще се изпълнят само сключените договори. Те са уведомени да преустановят сключването на нови договори и обявяването на нови обществени поръчки от 22 ноември 2016 г. до осигуряването на средства по програмата. Решение за това трябва да вземат следващите управляващи.

Финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани, се казва в съобщението на ведомството.
В Харманли в момента се работят и са в процес на завършване сградите на пет сдружения, а за още едно е подписан договор за изпълнение. За тях парите са осигурени. Още 6 са стопирани, а 32 сдружения имат само договори с общината и очакват подписване с банката.
В Свиленград по Националната програма за енергийна ефективност продължава безплатното саниране на блокове с над 35 апартамента на обща стойност около 10 млн. лева. Вече два от общо девет блока са напълно готови и въведени в експлоатация, в останалите седем се извършват строително-монтажни дейности, които се очаква да приключат до началото на следващата година. Изпълнението е гарантирано, тъй като имаме договори с Българска банка за развитие и финансирането е осигурено.
По ОП ”Региони в растеж” в момента се провеждат процедури по обществените поръчки за изпълнители. По тази програма ще се санират още 9 жилищни блока и 5 общински сгради – ЦДГ „Детелина”, НУ „Христо Попмарков”, Общинска администрация, Общинско предприятие „Благоустрояване и озеленяване” и новата библиотека. Финансирането е осигурено по договори с програмата.
В Тополовград има три блока, за които тече процедура по избор на изпълнител. Тя няма да бъде довършена тази година.
В Любимец има две готови санирани сгради. Те бяха едни от първите в страната. В момента документите за още 14 са достигнали до банката и очакват подписване.
В Симеоновград за една сграда в момента текат процедури за избор на изпълнител.

До момента са подписани 2019 договора за финансиране с Българската банка за развитие (ББР). Заведените искания за финансиране са 3451. Това означава, че за 1432 блока към момента няма осигурено финансиране и те трябва да разчитат на следващия кабинет да вземе решение за продължаване на програмата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 30, 2016 06:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама