Само 1,6 % са усвоените средства по инфраструктурен проект в Ивайловград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 13, 2020 17:25

Само 1,6 % са усвоените средства по инфраструктурен проект в Ивайловград

Само 1,6 % са усвоените средства по реализация на инфраструктурен проект за почистване коритото на река Арда до Ивайловград. Досега на изпълнителя са изплатени 16 773,83 лв. от общо 1 056 559.
Те трябваше да бъдат усвоени по проект с наименование „Почистване на речното корито за осигуряване на проводимостта при високи води на р. Арда при границата с Република Гърция и укрепване на бреговете до помпена станция за питейни води – с. Славеево“.
В началото на реализацията той бе шумно рекламиран от администрацията на общината. Неговата задача бе премахване на високата дървесна растителност по коритото на река Арда, с което се намалява рискът от затлачването му при поройни дъждове.
Проектът се финансира по две постановления на Министерския съвет. Едното е от 2018 г. и отпуска за тази дейност 393 188 лв., а второто – от следващата година и е за 464 637 лв. По него общината има да получава още 198 734 лева.
След обществена по-ръчка, на която се яви само един кандидат, кметът подписа договор с ДЗЗД (Дружеството по закона за задълженията и договорите) „Дига“. В него е записано, че срокът на изпълнение е 11 месеца и той изтече на 30 септември 2019 година.
От началото на реализацията на проекта досега са усвоени само 16 773 лева, а в отговора си кметът уведомява, че проектът не с приключил.
За получаване на тази информация, „Сакарнюз“ изпрати на три пъти писмено запитване по Закона за достъп до информация до кмета Диана Овчарова. На първите две не бе отговорено, а на третото се получи писмен отказ.
По-късно обаче градоначалникът бе принуден да ни изпрати исканата от нас информация, след като ѝ бе наредено от Министерския съвет, от където също поискахме с писмо информация за реализацията на проекта. На нашето искане от правителството реагираха веднага, като ни съобщиха, че са препратили писмото ни до Община Ивайловград. Тогава от тук реагираха светкавично и отговориха писмено за изпълнението на проекта. Така дълго пазената от ивайловградчани информация относно почистването на речното корито стана обществено достояние.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 13, 2020 17:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.