Само 1,6 % са усвоените средства по инфраструктурен проект в Ивайловград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 13, 2020 17:25

Само 1,6 % са усвоените средства по инфраструктурен проект в Ивайловград

Само 1,6 % са усвоените средства по реализация на инфраструктурен проект за почистване коритото на река Арда до Ивайловград. Досега на изпълнителя са изплатени 16 773,83 лв. от общо 1 056 559.
Те трябваше да бъдат усвоени по проект с наименование „Почистване на речното корито за осигуряване на проводимостта при високи води на р. Арда при границата с Република Гърция и укрепване на бреговете до помпена станция за питейни води – с. Славеево“.
В началото на реализацията той бе шумно рекламиран от администрацията на общината. Неговата задача бе премахване на високата дървесна растителност по коритото на река Арда, с което се намалява рискът от затлачването му при поройни дъждове.
Проектът се финансира по две постановления на Министерския съвет. Едното е от 2018 г. и отпуска за тази дейност 393 188 лв., а второто – от следващата година и е за 464 637 лв. По него общината има да получава още 198 734 лева.
След обществена поръчка, на която се яви само един кандидат, кметът подписа договор с ДЗЗД (Дружеството по закона за задълженията и договорите) „Дига“. В него е записано, че срокът на изпълнение е 11 месеца и той изтече на 30 септември 2019 година.
От началото на реализацията на проекта досега са усвоени само 16 773 лева, а в отговора си кметът уведомява, че проектът не с приключил.
За получаване на тази информация, „Сакарнюз“ изпрати на три пъти писмено запитване по Закона за достъп до информация до кмета Диана Овчарова. На първите две не бе отговорено, а на третото се получи писмен отказ.
По-късно обаче градоначалникът бе принуден да ни изпрати исканата от нас информация, след като ѝ бе наредено от Министерския съвет, от където също поискахме с писмо информация за реализацията на проекта. На нашето искане от правителството реагираха веднага, като ни съобщиха, че са препратили писмото ни до Община Ивайловград. Тогава от тук реагираха светкавично и отговориха писмено за изпълнението на проекта. Така дълго пазената от ивайловградчани информация относно почистването на речното корито стана обществено достояние.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 13, 2020 17:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама