Съдът върна решение на ОбС като противозаконно

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 16, 2020 08:57

Съдът върна решение на  ОбС като противозаконно

Акценти

  • Регионален вестник, # 27/911 година XVII, 10 - 16 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Административният съд в Ямбол върна решение на ОбС – Тополовград, за което още при приемането му през януари се знаеше, че е противозаконно. Магистратите се произнесоха, че то е взето „при съществено нарушение на административнопроцесуалните правила и в нарушение на материалния закон.“
На заседание на местния парламент на 31 май по предложение на съветника Кера Спирова мнозинството гласува решение за отпадане на Историческия музей като второстепенен разпоредител с бюджета. Още тогава юристът на Общината Яна Хлебарова обясни, че през 2015 година Законът за културното наследство определя всички държавни и общински музеи като второстепенни разпоредители, и тяхното решение е противозаконно. Тя не бе чута от мнозинството съветници, които подкрепиха предложението на госпожа Спирова. От Общинска администрация атакуваха това решение в Административния съд – Ямбол. Съдът реши, че това е уредено в Закона за културното наследство, а решението на ОбС противоречи на правната уредба.
На последното заседание през юни другият юрист в ОбС – Пламен Минчев, каза, че се срамува от това отмененото решение, защото Административният съд казва, че то е взето от съветниците и не се конкретизира, че това е дело само на една част от тях, сред която той не е. „Това решение бе взето от 9 съветници, не от всички, и то рефлектира върху целия Общински съвет. Аз съм гласувал против това решение и сега се чувствам засегнат, защото съм част от този ОбС“.
Адвокат Хлебарова допълни, че очаква и друго решение на съда, за това, с което съветниците отказаха безлихвен заем във връзка с договорите, сключени по европейски проекти.
По време на сесията Кера Спирова, която е председател и комисията по култура в ОбС, показа лична ненавист към директора на музея Веселин Кълвачев и заплаши, че музеят може да бъде закрит.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 16, 2020 08:57
Напиши коментар

1 Коментар

  1. народен представител юли 17, 11:25

    Голямо невежетво цари в този съвет.. кой ги дава тези съвети за гласуване

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама