Съдът пусна под гаранция от 5 000 лева Иван Пачелиев

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 27, 2018 13:34

Съдът пусна под гаранция от  5 000 лева Иван Пачелиев

Ямболският окръжен съд потвърди определението на Районния съд в Тополовград и пусна под гаранция Иван Пачелиев – Демона. Тя е в размер на 5 000 лева.
Делото се гледа в сряда. След като съдията произнесе решението си, адвокатът му Митко Краев внесе парите, а Иван си замина за село Орешник.
Иван бе арестуван на 20 февруари с използването на десетки полицаи, специални части „Кобра“, жандармерия, служители на ГДБОП. Той е обвинен за възпрепятстване на органите на реда и за държане на незаконни взривни материали и оръжия.
Адвокатът на Иван – Митко Краев, поиска мярката за неоклонение за бъде гледана повторно заради нови факти и обстоятелства, свързани с обвинението срещу Иван.
Пред съдия Иван Христов в Тополовград адвокат защитникът каза, че са събрани нови факти и доказателства за преразглеждане на мярката за неотклонение, които не са били налични при първото дело.
На заседанието прокурорът поддържаше тезата, че в дома на Иван са намерени три оръжия, за които не е предоставено разрешително. Той цитира чл. 339, ал 1, от НК, който предвижда от 2 до 8 години за това деяние и каза, че има обосновано предположение и реална опасност, че Иван може да извърши друго престъпление. Обвини го, че имал агресивно поведение, демонстрирал упоритост и представлява завишена степен на опасност.
Адвокатът съобщи, че той, Иван, има разрешително за притежаване на оръжие и боеприпаси, приложено към друго дело. Документът е заверен с мокър печат копие на оригинала, издаден от МВР Тополовград под №358Р-2128 от 21 февруари 2018 г. В него е записано, че „Иван Пачелиев притежава 3 бр. оръжие.“ От служба КОС (Контрол на общоопасните средства), въпреки многократното искане, не са предоставили такъв документ на адвоката. Изказването на прокурора Христо Джонжоров, че няма намерен оригинален документ за притежание на оръжие в къщата на Иван адв. Краев определи като некоректно, защото не е предоставено правото на Иван да го донесе. „Но след двете претърсвания в къщата му, такова може и да не се намери,“ заключи защитникът.
Той повтори, че гранатите, за които прокурорът каза, че са намерени в дома, са учебни, пълни със смола, а не с взрив.
В пледоарията си адвокатът изтъкна, че има разминаване и противоречия в показанията на петте свидетели на първата среща на Иван с полицаите. Неясно защо при първото дело не са били предоставени свидетелските показания на кмета Тодорка Арнаудова и съпругът й, а само на тримата полицаи.
Той припомни, че вече са събрани всички доказателства и той не може да им влияе.
Адвокатът заключи, че разследващите са събирали само доказателства за обвинението срещу Иван, но не и в негова защита.
Господин Краев цитира няколко случая, за които страната ни е осъдена от съда в Страсбург. Тази институция е стигнал до извода, че българските съдилища, за да оправдаят обществени очаквания, предприемат по-сурови мерки срещу обвиняеми и много често ги задържат неоснователно. „Постулатите на този съд са стандарт в съдебната система“, напомни той.
На това дело пред съдията обвиняемият Иван за пръв път проговори: „Не съм упорствал, нито при първата среща с полицаите, нито при задържането ми.
В съд съм се явявал два пъти като свидетел.“

Пред магистратите е била предоставена анонимната характеристика, която е дадена за Иван, в която е записано, че дворът му е бил пълен с тръни, храсти, че се движел по черни пътища, че къщата е с висока ограда.

„Имам Лада с висока проходимост, за движение по черни пътища и не смятам това за провинение. Искам очна ставка с полицаите Курдов, Атанасов и Христов. Твърдя, че те не са предоставили служeбни карти, защото в такъв случай щях да се подчиня. Учтиво ги помолих да напуснат дома ми. Не съм стрелял и свидетели ще потвърдят това.
Заради травмата на ръката ми, не мога да извърша престъпление, нито да се укрия, а ще отида във военна болница при познат доктор да се лекувам.“
Той заяви, че смята да предяви обвинение към тримата полицаи, които според него са се легитимирали с шофьорски книжки и лична карта, а не със служебни карти. На 16 март, в деня когато се гледаше делото, десетки жители на Тополовград и родното му село Орешник се събраха на протест пред Районен съд – Тополовград, с искане обвиняемия да бъде освободен. Те настояваха да разберат истината за Иван, защото много неща според тях се потулили. Познават Малкото демонче, както те го наричат, като добър човек, отраснал сам, трудолюбив, който никого лошо не е сторил. Според тях той е нарочен и провокиран.
Кметът на общината Божин Божинов също присъства на събирането пред съда. „Там, където са хората, съм и аз. Длъжен съм да знам какво става в града. Тук съм, за да разбера какво се случва, какво мислят хората, да чуя мнения.“

Чест и почитания, Ваша светлост!

Така писателят Марк Твен, все още млад кореспондент, отговаря на въпроса на мировия съдия „Има ли въпроси пресата?“, след като щатския тсъд постановява „невинен“, в делото на един несправедливо обвинен капитан на параход.
Да, чест и почитания ,Ваша светлост.
Само няколко думи, в които са събрани благодарността, доверието, отговорността, упованието и надеждата.
Великото право – договорът между закона и хората.
Така и на мен ми се иска сега да припозная съдията, който разглеждаше делото за мярката на неотклонение на Иван Пачелиев, с героя на големия американски писател.
Делото бе на 16 март 2018 година ( петък).
Да, аплодисментите и възторжените викове: „И все пак има правосъдие“ в залата на Тополовградския районен съд са за Вас ,уважаеми господин съдия.
Да, аплодисментите и възгласите на уважение са и за Вас, господин адвокат Митко Краев. Вие сте най-добрият адвокат. Защитната ви пледоария беше безупречна.
Да, аплодисментите бяха и за вас – уважаеми дами. Вие бяхте 80 процента от препълнената с хора съдебна зала. Вие, матриархатът, плодотворното женско начало. Може би в този ден 16 март 2018 година, бе заченато така нареченото будно гражданско общество, без което е невъзможна така жадуваната демокрация.
Чест и почитания на всички, които са съпричастни към злощастната съдба на нашия съгражданин Иван Пачелиев.
18 март 2018година
Иван Ставрев, с. Орешник,, общ. Тополовград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 27, 2018 13:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама