Ромите зачестиха набезите си в гората през зимата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 31, 2016 13:36

Вандалите набези из горите зачестиха през студените зимни дни. Само в сряда служители от ОП „Горска компания“ – Харманли направиха 3 акта на дървосекачи – бракониери. От началото на годината всяка седмица те правят по два и конфискуват дърва и превозни средства. Има задържана и кола на семейство, които рязали незаконно във Върбовския балкан. Намирани са и складирани дърва по къщите, които са без необходимия печат, че са добити законно.
Обикновено ромите излизат с каруци и в тях могат да натоварят около 1 кубик. Те се движат по няколко човека и са агресивни. През миналата година имаше два случая на нападения над горски. След това продават дървата за 30 лева. .
Най-много секат в гората около вилата на община Харманли и в местността Дядо Тодоровота чешма над „Приказките“. Там обикновено бракониерите носят по едно дърво и като видят горски го хвърлят и бягат.
Около 140 000 декара общински гори стопанисва „Горска компания“.
Държавният горски фонд в общината е около 75 000 декара и за него се грижат 7 горски надзиратели пазят. При тях процедурата при наказания е по сложна. Превозните средства и инструментите се задържат. Издава се разписка за отговорно пазене и след това актовете с разписките се изпращат в Регионална дирекция на горите – Кърджали. От там издават Наказателно постановление.
Държавното горско и общинското предприятие имат общи екипи, които се борят срещу нарушителите. Те реагират и на сигнали, които са им подадени от тел. 112.
През миналата година от тук има издадени поне три дузини актове, конфискувани са резачки.
Най-голям проблем е събирането на парите от съставените наказателни постановления. В по-голямата си част те са на роми, които нямат пари

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 31, 2016 13:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.