Родители харчат стотачка за първолак

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 10, 2014 07:59

Родители харчат  стотачка за първолак

Хасково | Стефания Матева | [email protected]

Около 100 лева трябва да приготвят родителите, които изпращат детето си за първи път на училище. Най-необходимото на ученика- първокласник по груба сметка излиза 80 лева. Първокласникът задължително трябва да има тетрадки за домашна работа и за работа в клас, бележник, химикали и моливи, екип и маратонки за физическо възпитание и раница. Учебниците на децата от първи до осми клас са безплатни и се осигуряват от училището. Тетрадките струват от 50 стотинки до 5 лева. Раница родителят може да намери и за 15 лева. Най-евтините спортни екипи са 22 лева, но те са направени от по-некачествени материали, коментираха търговците на закрития пазар над реката. Бележникът тази година е 50 стотинки, като към него върви и лична карта. Маратонките, които не са от известна марка са на цени от 10 до 40 лева. „До тук сме похарчили повече от 100 лева. Освен това събрахме 50 лева за комплект учебници, които да използва класа през учебната година. Много е трудно, но ще трябва да се справим”, коментира Нели Белова, баба на първокласничка. 11-класникът Даниел Грозев обясни, че тази година ще разчита да си закупи учебници от ученическата борса, защото там са по-евтини, особено онези, които няма ду трябват за догодина, когато ще кандидатства в университет. Ако пък му се наложи да купува чисто нов учебник, след края на учебната година ще го продаде.

До края на август в областта са се записали 2 230 първокласника, което е с 170 по-малко от миналата година, коментира Иван Панайотов, началник на РИО-Хасково.

Учебниците за тийнейджърите от 8 до 12 клас никак не са евтини, показа репортерската ни проверка. На тях са им необходими същите неща, но те трябва да си закупят и учебници. Българският език, например, е 7 лева за учениците от 8 клас, а математиката струва 15 лева, коментира Иванка Кирева, продавач-консултант в книжарница. Същите учебници, но за ученици от 9 до 12 клас, са на цени от 5 до 10 лв. Помагалата по чуждите езици за профилираните училища пък са от 20 до 40 лева. Учебници втора ръка могат да се намерят на по-достъпни цени, допълва Иванка Кирева. Всяка година отварят врати борси, където всеки, който желае, може да си закупи учебници на по-ниски цени. Борсата в Хасково се намира до книжарница „Приятели”.

Преди и по време на тържествата за първия учебен ден ще се осъществява засилен контрол, ще се следи стриктно за ограничението на скоростта от страна на водачите и ще се контролира правилното пресичане от страна на пешеходците, съобщиха от полицията. Статистиката сочи, че през 2014 г. на територията на Хасковска област са възникнали 34 тежки катастрофи с деца и юноши до 17-годишна възраст. Ще бъде дадено началото на традиционната операция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ Тя ще продължи до 31 октомври. Целта е да се ограничат предпоставките за пътни произшествия с една от най-уязвимите групи участници в движението по пътищата – децата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 10, 2014 07:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама