Ремонтите на ул. „Алеко“ и „Вазов“ притесниха живеещите там

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 31, 2015 16:25

Ремонтите на ул. „Алеко“ и „Вазов“ притесниха живеещите там

Ремонтите на ул. „Алеко Константинов“ и „Иван Вазов“ в Харманли създадоха  много проблеми на живеещите там. Те са свързани най-вече с качеството на строителната работа, изграждането на нови тротоари и отводнителни шахти.

Изпълнителите от фирма „Каро трейдинг“ сменя поетапно тръбите на водопровода. Те затварят една или две пресечки, копаят канал, поставят нова тръба, вадят изводи за абонатите на ВиК, а след това го зариват.

Ремонтът на тези улици се извършва не с европейски пари, както е в съседните общини, а с банков заем, взет от сегашния кмет Михаил Лисков. Местните хора, които ще плащат следващите 10 години за предизборната акция, се питат защо се подменя здрава стоманена водопроводна тръба, а канцерогенните етернитови не се пипат.

На много места строителна бригада от Стара Загора започна да нарежда бордюри. Те обаче се оказаха по-високи от нивото на вратите на къщите, за което се оплакаха живеещи и на двете улици. Според тях това ще им създаде много проблеми и разходи, защото ще трябва със собствени пари да променят нивата на гаражи и входни врати. Освен това, строителите развалят изградени с пари на живеещите хора здрави тротоари.

Има и оплаквания, че при ремонта е намалена ширината на пътя с поне 15 сантиметра.

Според договора на 22 септември строителните работи и на двете улици трябва да е приключил.

Инж. Тончо Тончев, началник ТУ и С към ОбА Харманли, каза че проблемът с високите тротоари касае няколко имота. Той обясни, че като цяло е завишена оста на улица „Алеко Константинов“ около 14 сантиметра и е увеличен наклонът й. Това повдига нивото на тротоарите. „На места слагаме легнали бордюри, но ще има неудобство с имоти, които са в края на улицата. Смятаме да намерим решение.“ Той проверил изпълнението на проекта и установил разлика в изпълнението в рамките на 1-3 сантиметра, което е допустимо.

За тротоарите той каза, че ще бъдат от асфалт, защото е по практично, тъй като, ако по-късно се наложи ремонт, не може да се намерят същите плочки. „Аз наскоро бях в Австрия и Германия и видях на много места такива тротоари“, допълни той.

За смяната на водопровода каза, че е проектантско решение. Манесмановите тръби са много здрави, но се появявали проблеми при сградните отклонения. По-късно се налага разкопаване, което е като язва на пътя.

По този проект не е предвидено озеленяване на тротоарите и не било нужно, защото хората в дворовете си засаждали дървета, бе мнението на главният архитект Янчо Апостолов, при обсъждането му преди две години.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 31, 2015 16:25
Напиши коментар

6 Коментара

  1. жител на ул. Алеко Константинов септември 2, 16:48

    Много ми е интересно КОЙ аджеба измисли да се прекрояват по този начин тротоарите пред къщите на хората и да се слагат тея огромни бордюри! Как може да не ги касае тези хора как ще си влязат по къщите след това! Да не говорим че кола пред къщата вече не може да спре заради тея огромни бордюри – всичко живо ще спира на улицата и 2 коли няма да може да се разминат – представяте ли си на толкова натоварени улици като Алеко и Вазов какво ще да е! Отваря се двойна работа след това на хората да си къртят сами тротоарите за да може да се спира на тях! Това е безумие, потрес!

    Отговори на този коментар
  2. Петко септември 1, 02:01

    Жал ме е, жал ме е за този град, жал ме еее…. жал ме е и за малкото останали хора, които се налага да търпят тези свинщини!

    Отговори на този коментар
  3. Tatiana Dimitrova август 31, 23:29

    Коментара на 25.10.2015

    Отговори на този коментар
  4. харманлиец август 31, 23:01

    аз не мога да смятам или пишещия .На информационната табела пише дата на откриване на строителната площадка 18.06 и продължителност на работа 64 КАЛЕНДАРНИ ДНИ ,което ще рече .че на 20 август изтичат тези 64 календарни дни.Днес сме 31.08 ,а на 22 .09 стават 97 календарни дни,просто елементарна математика.Искам да попитам ще има ли неустойка за неспазване на срока и каква е тя!!!

    Отговори на този коментар
  5. гражданин август 31, 18:35

    Имали място за коментар?????

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама