Ремонтират един от многото лоши пътища

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 13, 2020 07:29

Ремонтират един от многото лоши пътища

Акценти

  • Регионален вестник, # 27/911 година XVII, 10 - 16 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Започва ремонт само на един от няколкото разбити пътища в региона. До дни на жизненоважната за Маджарово пътна отсечка пристига строителна техника. Другите разбити пътища в Тополовградска и Свиленградска община не са предвидени за обновяване.
Фирма ще извърши основен ремонт на път III-808 от км 22+380 до км 33+871. Това е отсечката от Кантона на Горското до село Върбово, покрай Синия връх, до село Долни Главанак.
Той е най-пряката връзка до река Арда, която е желана дестинация през лятото. В момента е толкова разбит, че на места се кара с 10 км в час.
Ремонтът му ще струва 11 милиона. От Областна администрация съобщават, че срокът за изпълнението на технологичния проект, в който фирмата – изпълнител трябва да приключи, е едногодишен, съгласно одобрено задание от АПИ.
От няколко дни започна поредното изкърпване на ляво платно на АМ „Марица“ между Любимец и Харманли.
Две важни пътни отсечки, за които местните хора от години мечтаят да бъдат оправени, в Свиленградска и Тополовградска община. Единият е от път III – 5509 – Свиленград – Щит, Сладун, Маточочина. Край последното село се намира известна крепост, която е историческа дестинация, но достъпът до нея е затруднен. 36-километровата отсечка е в лошо състояние и се нуждае от рехабилитация и реконструкция, но такава не се предвижда.
Другият път е III – 559 – Разклон с. Устрем – Светлина, разклон с. Полски градец. Една отсечка от него, тази от Тополовград за село Светлина, е в изключително лошо състояние. Там преди години започна сериозен ремонт, но спря. Има големи пропадания, дупки и по него може да се кара само с високопроходима техника. Това е връзката на общинския център за Стара Загора и ТЕЦ-овете, където работят стотици хора. Този проблем тормози общината години наред, поставян е пред министри, депутати и кой ли не, но за него пари не са отделени.
Предвижда се ремонт на мост на път II-76 Тополовград – Харманли, между селата Хлябово – Българска поляна, над река Соколица при км 29+613. Той създава проблеми от много време и преди две години бе ремонтиран частично. Сега предстои по-сериозна работа. От ОПУ-Хасково информират, че обходният маршрут за МПС над 3.5 тона ще бъде през селата Устрем – Радовец – Студена, а лекотоварните автомобили ще преминават през алтернативния, успореден път на път II-76, по същото направление.
Трябва да бъде завършен до края на годината.

Друг проект, обявен от Областна администрация Хасково, на който се изпълняват ремонтни дейности, е участък от републикански път I-5 „Стара Загора – Димитровград“ от км 266+572 до км 275+434. Ремонтът по технологичния проект вече е стартирал. Той предвижда частично затваряне на пътя, като тежкотоварните автомобили ще преминават през обходен маршрут – Димитровград – село Опан – гр. Симеоновград и обратно. Това е първият цялостен ремонт на пътя от 80-те години насам.
Реализира се проект за ремонт за извършване на промяна/допълване и актуализация на организацията на движение на кръстовище на път I-5 ,,Хасково – Кърджали“ при км 303+570 с общински път за с. Войводово. При промяната на кръстовището ще се изгради трета лента за ляво завиване в посока с. Войводово, както и ще се положи нова пътна маркировка в участъка.

Растителността затваря пътищата

Голям проблем, който създава предпоставки за произшествия, е избуялата растителност край шосетата. На много места може да се види как тя буквално навлиза в пътя. Фирмата, която трябва да поддържа пътищата в областта, не получава достатъчно пари за почистване. От АПИ през 2017 година признаха, че „хроничното недофинансиране на пътния сектор през годините доведе до влошаване на състоянието на третокласните пътища и в момента около 6000 км от тях се нуждаят от ремонт.“ През 2017 г. от Агенцията смятат, че решението на проблема е „колкото се може по-скоро да бъде изградена и въведена тол системата, която ще позволи в ремонта и поддържането на републиканските пътища да се инвестират много повече средства и пътният сектор да бъде устойчив и самофинансиращ се“.
През 2020 г. тол системата заработи, но съществено подобрение в състоянието на пътищата все още не се забелязва.

700 колометра е дължината на третокласната пътна мрежа в Хасковска област. Тя е най-дългата от всичките 27 области в страната. От тях над 320 км са за ремонт. С разполагаемия оскъден бюджет на АПИ се отстраняват най-големите деформации на настилката, подменят се мантинели и пътни
знаци, премахва се излишната
растителност край пътя.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 13, 2020 07:29
Напиши коментар

4 Коментара

  1. Любимец юли 17, 16:40

    Пътят след Йерусалимово до звездата е най прекия и предпочитан път от цялата община Любимец, а е най – разбития от всички пътища в околията. Така ли няма пари за 30 километра цялостно асфалтиране??!??

    Отговори на този коментар
  2. ИЗВОРОВО ПЪТЯ ! юли 14, 17:28

    а изворовския път ! ??? там съществува почти всяка една възможна предпоставка за ПТП ! Има по добри черни пътища от тази ужасна пътна инфраструктура

    Отговори на този коментар
  3. Майстора юли 14, 13:27

    АМИ ПЪТЯ ОТ ИЗВОРОВО ДО МАЛКАТА ЗВЕЗДА, УЖАС НЯМАЛО ПАРИ КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ОТ ВИНЕТКИ ТОЗИ ПЪТ Е ТОЛКОВА ЗЛЕ ЧЕ НЯМА НА КЪДЕ ЕДНОТО ПЛАТНО НА МЕСТА ИЗОБЩО ГО НЯМА А ЗА ДУПКИТЕ НАМАМ ДУМИ И ТОВА Е С ГОДИНИ СРАМОТА ОНЯ МИ СЕ ХВАЛИ ПРАВИЛ ПЪТИЩА ,ПРАВИ ДРЪЖКИ

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама