Раздадоха наградите от конкурса „Обичам те, Любимец“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 27, 2014 10:53

Раздадоха наградите от конкурса „Обичам те, Любимец“

Акценти

  • В него участваха 22 автори в 4 в раздела „проза“ и 18 стихотворения
  • Вечерта премина в импресия в проса и поезия

Свързани публикации

Снощи бяха наградени победителите в литературния конкурс „Обичам те, Любимец“.

Журито определи първо място в раздела „Поезия” за Христина Главанова от Севлиево за стихотворението й „Град край Марица“. Второ място бе пак за нея, за творбата й „Сакарски пейзаж“. Носителката на двете награди не дойде на вечерта, но изпрати писмо, с което споделя своята привързаност към този край. Признава, че за Любимец се е информирала главно от интернет, но с вдъхновение написала стихотворенията.

Трета е Светлана Николова със стихотворението „Тук се спрях”.  Тя благодари на журито и организаторите на конкурса с  думите: „Обичай града си и милей за него. Мъдростта на вашите предци са неговото минало, вашите успехи са неговото настояще, а мечтите ви – неговото бъдеще.“

Членовете на журито: Кануша Асенова, Таня Стоименова и Жечка Тодорова, определиха в раздела „проза“ първо място на Иван Цветков за есето му „Почетни граждани на Любимец“. То е посветено на именитите личности Стойчо Мазгалов, Боньо Бонев и професор Тодор Карчев.

Втора е Памела Бойкова за „Обичам те, Любимец!“. Трета награда бе отредена за есето на Петя Христова, което носи същото име.

В конкурса участваха 22 автори в 4 в раздела „проза“ и 18 стихотворения. Той бе посветен на 45 години от обявяването на Любимец за град.

Вечерта продължи с разговор с местни творци. Тя бе кръстена „Eмоционална прегръдка на поколенията“. В нея участваше младата Магдалена Филипова и утвърдените автори – Мария Точкова, Лилян Паунов, Иван Цветков и Петър Беломорски.

Маги първа прочете свои творби. Тя започна с „У дома“. Второто й стихотворение бе за родината, а след него имаше и любовна лирика.

След нея бе Мария, която призна, че макар и корените й да не са от този край, това не й попречило да пише само хубави стихове за Любимец. Разказа истории, свързани със създаването им и такива, свързани с членството в  местното партийно бюро на БКП. Прочете и любовни стихове, посветени на Иван Точков.

Другият творец – Лилян Паунов от с. Бисер, е учителствал по биология в Любимец. От 1992 година е пенсионер, но това не му пречи да пише и любовни лирика. Не каза на кого е посветена, а водещата Евгения Стоянова прочете няколко негови стиха.

Петър Беломорски, кмет няколко мандата преди 1989 година, е написал книгата „Съзиждане и разруха“. Сподели, че се е приела противоречиво, но обясни, че по негово време главната цел е била създаването на предприятия и детски градини. Докато съседните градове Харманли и Свиленград нямали тези икономически и социални проблеми, новият град Любимец е трябвало тепърва да се утвърждава. Това е описано в книгата му.

На срещата бяха прочетени стихове на Маги Благоева и Росица Станева, които не присъстваха.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 27, 2014 10:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.