Раздадоха наградите от конкурса „Обичам те, Любимец“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 27, 2014 10:53

Раздадоха наградите от конкурса „Обичам те, Любимец“

Акценти

  • В него участваха 22 автори в 4 в раздела „проза“ и 18 стихотворения
  • Вечерта премина в импресия в проса и поезия

Свързани публикации

Снощи бяха наградени победителите в литературния конкурс „Обичам те, Любимец“.

Журито определи първо място в раздела „Поезия” за Христина Главанова от Севлиево за стихотворението й „Град край Марица“. Второ място бе пак за нея, за творбата й „Сакарски пейзаж“. Носителката на двете награди не дойде на вечерта, но изпрати писмо, с което споделя своята привързаност към този край. Признава, че за Любимец се е информирала главно от интернет, но с вдъхновение написала стихотворенията.

Трета е Светлана Николова със стихотворението „Тук се спрях”.  Тя благодари на журито и организаторите на конкурса с  думите: „Обичай града си и милей за него. Мъдростта на вашите предци са неговото минало, вашите успехи са неговото настояще, а мечтите ви – неговото бъдеще.“

Членовете на журито: Кануша Асенова, Таня Стоименова и Жечка Тодорова, определиха в раздела „проза“ първо място на Иван Цветков за есето му „Почетни граждани на Любимец“. То е посветено на именитите личности Стойчо Мазгалов, Боньо Бонев и професор Тодор Карчев.

Втора е Памела Бойкова за „Обичам те, Любимец!“. Трета награда бе отредена за есето на Петя Христова, което носи същото име.

В конкурса участваха 22 автори в 4 в раздела „проза“ и 18 стихотворения. Той бе посветен на 45 години от обявяването на Любимец за град.

Вечерта продължи с разговор с местни творци. Тя бе кръстена „Eмоционална прегръдка на поколенията“. В нея участваше младата Магдалена Филипова и утвърдените автори – Мария Точкова, Лилян Паунов, Иван Цветков и Петър Беломорски.

Маги първа прочете свои творби. Тя започна с „У дома“. Второто й стихотворение бе за родината, а след него имаше и любовна лирика.

След нея бе Мария, която призна, че макар и корените й да не са от този край, това не й попречило да пише само хубави стихове за Любимец. Разказа истории, свързани със създаването им и такива, свързани с членството в  местното партийно бюро на БКП. Прочете и любовни стихове, посветени на Иван Точков.

Другият творец – Лилян Паунов от с. Бисер, е учителствал по биология в Любимец. От 1992 година е пенсионер, но това не му пречи да пише и любовни лирика. Не каза на кого е посветена, а водещата Евгения Стоянова прочете няколко негови стиха.

Петър Беломорски, кмет няколко мандата преди 1989 година, е написал книгата „Съзиждане и разруха“. Сподели, че се е приела противоречиво, но обясни, че по негово време главната цел е била създаването на предприятия и детски градини. Докато съседните градове Харманли и Свиленград нямали тези икономически и социални проблеми, новият град Любимец е трябвало тепърва да се утвърждава. Това е описано в книгата му.

На срещата бяха прочетени стихове на Маги Благоева и Росица Станева, които не присъстваха.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 27, 2014 10:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама