Пуснаха магистрала от Димитровград до Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 28, 2015 17:55

Пуснаха магистрала от Димитровград до Харманли

Акценти

 • На откриването трябваше да присъства и европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу, но не пристигна в България, заради проблеми на летището в Брюксел
 • Тя бе започната през 2011 и трябваше да се завърши през 2013
 • Финансови проблеми на фирма изпълнител прекъсна работата
 • Новият път струва 146 564 400 лв.
 • Министърът обеща, че до края на октомври ще завършат и последната отсечка - Оризово – Димитровград.

Свързани публикации

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министрите Лиляна Павлова, Ивайло Московски, председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и Виктория Вилафранка от Европейската комисия, днес прерязаха лентата на участък от магистрала „Марица“ между Димитровград и Харманли.

Тържествената церемония се състоя на пътния възел до Димитровград следобед.

Строежът на тази отсечка започна преди 4 години, когато в края на юни 2011 премиерът Бойко Борисов дойде на символичната първа копка на изграждането на ЛОТ 2 на АМ „Марица” Димитровград – Харманли. Тя се състоя в землището на село Крепост. На тържествената част присъстваха Росен Плевнелиев, тогава министър на МРРБ, посланикът на Австрия Герхард Райвегер.

Те обещаха до две години Харманли и Димитровград да бъдат свързани с магистрала.

През април 2012 премиерът Борисов дойде и нагледа строителството и остана доволен защото видял 500 машини да работят. На изграждащ се пътен възел до село Поляново той начерта бъдещето на България така: „От Турция до Пловдив – магистрала, от Черно море до София – магистрала, от София до Бяло море – магистрала!“. С него бе министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

6 месеца след това строителите спряха работата, защото не си получаваха парите за изработеното. В края на октомври 2012 над 35 разярени предприемачи и работници се събраха във на предупредителен протест за си поискат парите за работата, която са извършили.

Кризата със строителството продължи близо 8 месеца и по трасето не се работеше.

През юни 2013 възстановиха работата  и  приключиха едва вчера. Така след две години забавяне, от Димитровград до Свиленград вече можа да се пътува по истинска магистрала.

Новият път от Димитровград до Харманли е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Изпълнител на ЛОТ 2 е Сдружение „Марица Хайуей“, а стойността строително-монтажни работи е 146 564 400 лв. с ДДС. Строителният надзор за 799 200 лв е осъществен от ДЗЗД „Рутекс – ЕТЕ“, а авторският надзор е на „Пътпроект” ЕООД.

Строителството на магистралата започна през 1979 г. Тогава са построени само 17 км. от лявото платно и един участък от 13 км. След 35 години вече има построени 80 км. от АМ „Марица“. От МРРБ обещаха, че до края на октомври ще завършат строително -монтажните работи на ЛОТ 1 – Оризово – Димитровград. На днешната церемония обаче Бойко Борисов нареди на Лиляна Павлова отсечката да бъде завършена до септември.

Boiko-mag-1 Boiko-mag-3 Boiko-mag-4 Boiko-mag-5 Boiko-mag-6

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 28, 2015 17:55
Напиши коментар

2 Коментара

 1. Dahl sv май 29, 20:47

  И ко, боли ва гъза нали? Тоя дето всички. Ментално увредени го уплюват взе че направи нещо дето нормалните хора харесват. Хахаха да ви сере мечка в гадните лъжливи усти.

  Отговори на този коментар
 2. bate boiko май 29, 11:12

  septenmvri 2036 kaza toi

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама