Простреляха диво прасе, разпорило шест кучета

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 9, 2017 09:21

Простреляха диво прасе, разпорило шест кучета

Диво прасе разпори 6 кучета преди да бъде гръмнато от ловец. Случката стана в неделя, 1 октомври, когато бе денят за лов, а ловджии от дружинката на кв., Злати дол“, Симеоновград, и кучета се бориха с глигана близо 5 часа.
Първо четириногите засекли прасето около 10:30 часа в местността Корията до орехите и го подгонили. То обаче се скрило в гъсти трънаци и не помръдвало от там. Ловджиите пратили две кучета, да го извадят, но то с бивните разпори и двете. След това пуснаха още две, но прасето удари и тях.
Последва още една атака от две кучета, която бе последна за глигана. Той прехвърли едното, после другото. Когато второто падна на земята, нерезът се спуснал отново да го атакува и тогава точният стрелец Николай – Бандара го прострелял с бренеке в главата.
При тегленето на кантара килограмите на глигана бяха 150 килограма. Бивните му не бяха от много големите, заради което пострадалите кучета не бяха ранени сериозно. На тях бе оказана медицинска помощ.
Дружинката в село Шишманово също се похвали с 3 отстреляни прасета.
Първият излет се оказа доста успешен за повечето от дружинките в състава на СЛРБ „Ловно рибарско дружество” – Тополовград. Рекордни отстрели на диви прасета няма, но доволни се завърнаха по домовете си ловците от дружинките в Радовец, Устрем, Мрамор, Тополовград, Орлов дол, Каменна река, Светлина, Хлябово и др. С празни раници, но с надежда за следващия излет останаха авджиите от Срем, Орешник, Планиново и някои други.
Ловът на едър дивеч стартира на 30 септември. Макар и доста дъждовно, времето не попречи за първия лов, очакван с голям мерак. Преди да нарамят пушките и раниците обаче, по-традиция ловните дружинки си спретнаха традиционните курбани за здраве, късмет и сполука в предстоящия ловен сезон.
Ловуването и през двата дни премина без произшествия, при спазване на всички изисквания на съответните закони и правилници. Така дойде краят на голямото ловджийско чакане и настана бленуваният от всеки от тях ловен период и ловните излети в почивните дни.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 9, 2017 09:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама