Програма против престъпността дава резултати

Христо Теодосиев
От Христо Теодосиев март 18, 2006 11:04

Програма против престъпността дава резултати

От седем години в Тополовград действа национална програма “ Работа на полицията в училищата“. В началото на всяка учебна година началникът на РПУ Тополовград Павлин Терзиев и директорите на училищата изготвят съвместно план за работа по програмата. Обхващат се всички ученици от всички училища.
Целта на програмата е генералната превенция. Много по-добре би било да се избегне престъплението – да се подсигури сигурността на децата, да се запази техния живот и здраве. Занятията се провеждат в класните стаи. Лекциите води Петко Илиев – инспектор към Детска Педагогическа Стая. Темите, които се разглеждат са: „Отговорно поведение в обществото“; „Кражба“; „Тормоз и малтретиране“; „Трафик на хора“, “ Полови престъпления“, „Хулиганство и вандализъм“, “ Безопасност в обществените сгради“. За най-малките – „Срещи с непознати“ и “ Играйте безопасно“.
Вече е традиция учениците от трети клас да идват на гости в полицията за урока: “ Хората, които ни помагат – полицая, приятел на децата“.
Откакто се работи по програмата почти няма градска престъпност. Няма и тежки престъпления. Децата, на които са наложени възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, нямат нови отрицателни прояви.
Затруднения има заради финансовата необезпеченост. Липсват нагледни материали, а филмовият материал е остарял. Нужен е цифров фотоапарат и принтер за резпечатване на брошури и други образователни материали.
Според служителите от РПУ Тополовград най-големия проблем е безконтролното движение на непълнолетни по всяко време на денонощието. Недоумение буди родителското безхаберие. Органите на реда са безпомощни, когато тинейджъри се разхождат по улиците или когато се вихри купон в частен дом посред нощ. Обикновено в късните часове се употребява повече алкохол, а това създава предпоставки за по-неприятни неща. Полицаите са на мнение, че има остра необходимост от установяване на вечерен час за малолетни и непълнолетни лица.
Трябва ли непременно нещо лошо да се случи при нас, та чак тогава да се вземат мерки?

Христо Теодосиев
От Христо Теодосиев март 18, 2006 11:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама