Програма против престъпността дава резултати

Христо Теодосиев
От Христо Теодосиев март 18, 2006 11:04

Програма против престъпността дава резултати

От седем години в Тополовград действа национална програма “ Работа на полицията в училищата“. В началото на всяка учебна година началникът на РПУ Тополовград Павлин Терзиев и директорите на училищата изготвят съвместно план за работа по програмата. Обхващат се всички ученици от всички училища.
Целта на програмата е генералната превенция. Много по-добре би било да се избегне престъплението – да се подсигури сигурността на децата, да се запази техния живот и здраве. Занятията се провеждат в класните стаи. Лекциите води Петко Илиев – инспектор към Детска Педагогическа Стая. Темите, които се разглеждат са: „Отговорно поведение в обществото“; „Кражба“; „Тормоз и малтретиране“; „Трафик на хора“, “ Полови престъпления“, „Хулиганство и вандализъм“, “ Безопасност в обществените сгради“. За най-малките – „Срещи с непознати“ и “ Играйте безопасно“.
Вече е традиция учениците от трети клас да идват на гости в полицията за урока: “ Хората, които ни помагат – полицая, приятел на децата“.
Откакто се работи по програмата почти няма градска престъпност. Няма и тежки престъпления. Децата, на които са наложени възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, нямат нови отрицателни прояви.
Затруднения има заради финансовата необезпеченост. Липсват нагледни материали, а филмовият материал е остарял. Нужен е цифров фотоапарат и принтер за резпечатване на брошури и други образователни материали.
Според служителите от РПУ Тополовград най-големия проблем е безконтролното движение на непълнолетни по всяко време на денонощието. Недоумение буди родителското безхаберие. Органите на реда са безпомощни, когато тинейджъри се разхождат по улиците или когато се вихри купон в частен дом посред нощ. Обикновено в късните часове се употребява повече алкохол, а това създава предпоставки за по-неприятни неща. Полицаите са на мнение, че има остра необходимост от установяване на вечерен час за малолетни и непълнолетни лица.
Трябва ли непременно нещо лошо да се случи при нас, та чак тогава да се вземат мерки?

Христо Теодосиев
От Христо Теодосиев март 18, 2006 11:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.