Природозащитниците преброиха 38 000 белочели гъски

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 4, 2015 16:29

Природозащитниците преброиха 38 000 белочели гъски

Близо 38 000 големи белочели гъски и 3 500 червеногуши гъски са преброили природозащитниците тази година. Във водоемите от вътрешността на страната са регистрирани малко над 2 000 големи белочели гъски. Традиционно, основната концентрация на птици е регистрирана по Черноморското крайбрежие и река Дунав.

Тази година от 16 до 18 януари при необичайно високи за зимата температури се проведе 39-тото преброяване на зимуващите водолюбиви птици, координирано от БДЗП. Сравнително меката и топла зима в страната доведе до отчитането на по-малко „северни” видове птици от обикновено. Поради високите януарски температури, обичайно зимуващите у нас птици са предпочели да останат на север и да не прелитат по-далечните разстояния до нашата страна, съобщават природолюбителите.

Та са установили интересните видове като тундрови лебеди, морски орли, малки, средни и големи нирци и много други.

Освен наблюденията на птиците, екипите на Българското дружество за защита на птиците установили множество заплахи за природата – корекции на речни корита, замърсяване на реки, мащабна ловна преса, бракониерство.

„Проучванията за състоянието на зимуващите птици са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас”, коментира Волен Аркумарев от БДЗП – национален координатор на преброяването. „Резултатите могат да се интерпретират като показател за промените в средата и още веднъж да подчертаят ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем,” допълни той.

Снимка: БДЗП

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 4, 2015 16:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.