Природозащитниците преброиха 38 000 белочели гъски

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 4, 2015 16:29

Природозащитниците преброиха 38 000 белочели гъски

Близо 38 000 големи белочели гъски и 3 500 червеногуши гъски са преброили природозащитниците тази година. Във водоемите от вътрешността на страната са регистрирани малко над 2 000 големи белочели гъски. Традиционно, основната концентрация на птици е регистрирана по Черноморското крайбрежие и река Дунав.

Тази година от 16 до 18 януари при необичайно високи за зимата температури се проведе 39-тото преброяване на зимуващите водолюбиви птици, координирано от БДЗП. Сравнително меката и топла зима в страната доведе до отчитането на по-малко „северни” видове птици от обикновено. Поради високите януарски температури, обичайно зимуващите у нас птици са предпочели да останат на север и да не прелитат по-далечните разстояния до нашата страна, съобщават природолюбителите.

Та са установили интересните видове като тундрови лебеди, морски орли, малки, средни и големи нирци и много други.

Освен наблюденията на птиците, екипите на Българското дружество за защита на птиците установили множество заплахи за природата – корекции на речни корита, замърсяване на реки, мащабна ловна преса, бракониерство.

„Проучванията за състоянието на зимуващите птици са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас”, коментира Волен Аркумарев от БДЗП – национален координатор на преброяването. „Резултатите могат да се интерпретират като показател за промените в средата и още веднъж да подчертаят ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем,” допълни той.

Снимка: БДЗП

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 4, 2015 16:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама