Предвижда се създаване на нова зелена зона за отдих край Свиленград

4 минути
Предвижда се създаване на нова зелена зона за отдих край Свиленград
зелена зона

зелена зона

Нова зелена зона за отдих край Марица ще се изгражда по проект на Сдружение „Заедно за Свиленград”. Сдружението подписа договор за финансиране на проект „Пътеки за култура и история без граници” по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Турция 2014-2020.
Общата стойност на договора е 398 834,83 eвро.
Проектът ще се реализира в партньорство с община Ениджия, област Къркларели, Турция. Целта му е представяне на културно-историческото и природно наследство по атрактивен и конкурентен начин на двете трансгранични общини.
Водещият партньор е Сдружение “Заедно за Свиленград”.
В рамките на проекта ще се изгради зелена пешеходна зона по дигата на река Марица, в района между Стария и новия мост. Тя ще включва изграждане на архитектурни елементи и съоръжения, площадка за отдих, озеленяване със широколистни и иглолистни дървета и храсти. С реализацията на проекта се цели да се осигури по-добър достъп до културно-историческия паметник Стария мост в Свиленград.

В Свиленград санираха три сгради от социалната, обра-зователната и културната сфера. Енергийно обновяване на сградния фонд е с цел понижаване на годишното енергийно потребление и разходите на енергия на всяка една от сградите и намаляване емисиите на парникови газове.
Ремонтирани бяха Социален център – Свиленград, сградата на НЧ „Васил Левски -1933” и ОУ „Любен Каравелов”.
Ремонтът на обектите се реализира с финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. и съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд на обща стойност 1 151 618,56 лв.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.