Предприемчиви роми със солидни надници от бране на гъби в Гърция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 15, 2017 12:17

Предприемчиви роми със солидни надници от бране на гъби в Гърция

Набрани в Гърция гъби се продават в България. Този бизнес изнамериха предприемчиви роми през последния месец, но в него се включиха и българи. Водещи са предприемачи от кв. „Зорница”, Любимец. Те го практикуват вече месец и някои си купиха коли на старо от него.
Берат манатарки от горите край село Коримвос, Гърция, на повече от 100 км, прекарват ги през граници и ги продават в България. В ромската махала има изкупвателен пункт, но идва и жена от Пловдив, която им плаща по-добре.
Изкупната цена на манатарката е около 18–20 лева за първо качество, 7 за второ и 2 за трето. Сезонът им вече е към края си.
Най-големият проблем е прекарването през границата, защото много често гръцките митничари ги карат да ги изхвърлят. Ромите обаче намират начин да ги прекарат.
В бизнеса са включени техни братя по съдба от Свиленград и Харманли.
Живеещите в махалата на Любимец твърдят, че техните хора са работливи и се занимават с неща, предимно свързани със земеделие.
Брането на гъби е последното им занимание за годината. До февруари месец нямат работа, а през най-малкия месец започва рязането на лозята,
От 18 април започва брането на пролетните гъби, след това череши, после идват и грижите за бостаните.
През лятото берат трънки, които тази година им ги изкупуваха от 50 до 80 стотинки. Събират също шипка, кантарион, разни корени, въобще, всичко, което може да се продаде.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 15, 2017 12:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама