Празникът на червеното вино в Харманли отлежа с 20 години

Георги Николов
От Георги Николов ноември 25, 2016 19:22

Празникът на червеното вино в  Харманли отлежа с 20 години

Автентичният и колоритен празник на червеното домашно вино в Харманли, единствен по рода си в областта, тази година отбелязва 20 годишен юбилей. Не само виното, но и празникът отлежа с 20 лета. Първата му реколта е през 1997 година, когато се учредява и клубът на харманлийците кореняци „Възрожденец”, дал и реализирал идеята за празника. А идеята е близка до ума и духа на харманлиеца. Харманлийско е лозаро-винарски край не само за промишлено производство, но и за маса дребни производители.

Покрайните на града и особено местността „Трифончето” са осеяни с лозя

от по половин-един декар. Приготвянето на домашно вино е свещенодействие за старите харманлийци, а и за мнозина млади. Затова идеята се вкорнява в благодатна почва и вирее на нея вече 20 години.
Началото е ентусиастко, но още на втората си година празникът тръгва в едно по-престижно русло, когато негов тамада и спомоществател става Никола Зайчев, съпрезидент на винарска изба „Терра Тангра”, станал по-късно почетен гражданин на Харманли, включително и за широката си спомоществователска дейност. Той ежегодно осигурява наградите на централното събитие на празника – излъчването на винар на годината и негови подгласници. Това са тематични награди от лозички и бъчви на избата. Отделно са грамотите от организаторите. Празникът постепенно се разраства и ако в първите му години се представят по петнадесет-двадесет домашни вина, то през последните години те достигат до шестдесет, което затруднява дори журито на кункурса за винар на годината. А журито, за разлика от участниците-любители в производството на червено вино, е професионално, включващо неизменно като председател и технолог по вината, Живко Иванов от винарската изба в Асеновград. В аналите на празника ще останат имената на най-малко шестдесет винари, прочули се през годините и окичили се с призове от конкурса. Тук можем произволно да споменем винаря на 1999-а година Радко Кирев и на 2005-а година – Георги Трендафилов, член на клуб „Възрожденец”. Не по-малко атрактивни и създаващи атмосфера са били и

съпътстващите конкурси за пияч на година и певец, възпял червения еликсир.

Любопитно е да се отбележи, че през последните няколко издания на пияческия конкурс доминират жени, което показва, че феминизацията се е наложила и сред най-характерните мъжки дейности. Но жените държат първите места и в леенето на песни, посветени на червеното вино и любовта, които вървят заедно и на празника, и в живота. Останалото винаги е било много настроение от присъстващите, непринудени разговори, наздравици…
За налагането на празника като важно събитие в културния календар на община Харманли, не малка заслуга има и тя със своята съорганизаторска помощ. Трябва да се споменат и усилията през годините на различните ръководства на клуб „Възрожденец” – на първия му председател инж. Димо Марчев, на дългогодишните председатели д-р Володи Христов и колегата му д-р Милко Стаматов, на секретаря на клуба инж. Георги Миланов, на осигуряващия компетентното жури за винарския конкурс Савко Тончев и още много радетели на инициативата и червеното домашно вино.
За популярността и растящия авторитет на празника свидетелства и постоянно увеличаващият се брой на участниците в него.

Стотици харманлийци се стичат на събитието в края на ноември.

Сред тях има и много земляци, пръснали се по различни краища на страната, които се завръщат в родния град, специално заради празника. Това са известни люде от различни поприща – певци, музиканти, актьори. Сред тях обаче е можело да се видят и дипломати от Гърция и Турция, с които общината е работила по съвместни проекти. Ще се запомни изданието на празника през ноември 2011 г., когато негов почетен гост е почетният гражданин на Харманли Христо Стоичков. Макар по разбираеми причини модерният ляв да е въздържател, той с чаша червено вино в ръка мина през всички маси, чукна се с всеки и като нищо можеше да спечели един извънреден конкурс за най-много наздравици от един човек.

Дълги години Мека на празника на червеното вино бе местността Казала, южно Харманли, макар първите му стъпки да са били в Ловния парк край Марица. Тази година, на 26 ноември, празникът ще се завърне там, където проходи – отново на Ловния парк. Причината е неприятна – опожаряването на „Казала” през лятото. Но празникът има друго постоянно място – в бита и душевността на харманлиеца. А то си остава непокътнато.

Георги Николов
От Георги Николов ноември 25, 2016 19:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.