Празникът на червеното вино в Харманли отлежа с 20 години

От ноември 25, 2016 19:22

Празникът на червеното вино в  Харманли отлежа с 20 години

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 27/ 25 ноември -1 декември 2016 година

Свързани публикации

Автентичният и колоритен празник на червеното домашно вино в Харманли, единствен по рода си в областта, тази година отбелязва 20 годишен юбилей. Не само виното, но и празникът отлежа с 20 лета. Първата му реколта е през 1997 година, когато се учредява и клубът на харманлийците кореняци „Възрожденец”, дал и реализирал идеята за празника. А идеята е близка до ума и духа на харманлиеца. Харманлийско е лозаро-винарски край не само за промишлено производство, но и за маса дребни производители.

Покрайните на града и особено местността „Трифончето” са осеяни с лозя

от по половин-един декар. Приготвянето на домашно вино е свещенодействие за старите харманлийци, а и за мнозина млади. Затова идеята се вкорнява в благодатна почва и вирее на нея вече 20 години.
Началото е ентусиастко, но още на втората си година празникът тръгва в едно по-престижно русло, когато негов тамада и спомоществател става Никола Зайчев, съпрезидент на винарска изба „Терра Тангра”, станал по-късно почетен гражданин на Харманли, включително и за широката си спомоществователска дейност. Той ежегодно осигурява наградите на централното събитие на празника – излъчването на винар на годината и негови подгласници. Това са тематични награди от лозички и бъчви на избата. Отделно са грамотите от организаторите. Празникът постепенно се разраства и ако в първите му години се представят по петнадесет-двадесет домашни вина, то през последните години те достигат до шестдесет, което затруднява дори журито на кункурса за винар на годината. А журито, за разлика от участниците-любители в производството на червено вино, е професионално, включващо неизменно като председател и технолог по вината, Живко Иванов от винарската изба в Асеновград. В аналите на празника ще останат имената на най-малко шестдесет винари, прочули се през годините и окичили се с призове от конкурса. Тук можем произволно да споменем винаря на 1999-а година Радко Кирев и на 2005-а година – Георги Трендафилов, член на клуб „Възрожденец”. Не по-малко атрактивни и създаващи атмосфера са били и

съпътстващите конкурси за пияч на година и певец, възпял червения еликсир.

Любопитно е да се отбележи, че през последните няколко издания на пияческия конкурс доминират жени, което показва, че феминизацията се е наложила и сред най-характерните мъжки дейности. Но жените държат първите места и в леенето на песни, посветени на червеното вино и любовта, които вървят заедно и на празника, и в живота. Останалото винаги е било много настроение от присъстващите, непринудени разговори, наздравици…
За налагането на празника като важно събитие в културния календар на община Харманли, не малка заслуга има и тя със своята съорганизаторска помощ. Трябва да се споменат и усилията през годините на различните ръководства на клуб „Възрожденец” – на първия му председател инж. Димо Марчев, на дългогодишните председатели д-р Володи Христов и колегата му д-р Милко Стаматов, на секретаря на клуба инж. Георги Миланов, на осигуряващия компетентното жури за винарския конкурс Савко Тончев и още много радетели на инициативата и червеното домашно вино.
За популярността и растящия авторитет на празника свидетелства и постоянно увеличаващият се брой на участниците в него.

Стотици харманлийци се стичат на събитието в края на ноември.

Сред тях има и много земляци, пръснали се по различни краища на страната, които се завръщат в родния град, специално заради празника. Това са известни люде от различни поприща – певци, музиканти, актьори. Сред тях обаче е можело да се видят и дипломати от Гърция и Турция, с които общината е работила по съвместни проекти. Ще се запомни изданието на празника през ноември 2011 г., когато негов почетен гост е почетният гражданин на Харманли Христо Стоичков. Макар по разбираеми причини модерният ляв да е въздържател, той с чаша червено вино в ръка мина през всички маси, чукна се с всеки и като нищо можеше да спечели един извънреден конкурс за най-много наздравици от един човек.

Дълги години Мека на празника на червеното вино бе местността Казала, южно Харманли, макар първите му стъпки да са били в Ловния парк край Марица. Тази година, на 26 ноември, празникът ще се завърне там, където проходи – отново на Ловния парк. Причината е неприятна – опожаряването на „Казала” през лятото. Но празникът има друго постоянно място – в бита и душевността на харманлиеца. А то си остава непокътнато.

От ноември 25, 2016 19:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама