Пожари завладяха хиляди декари в Сакар

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 18, 2017 11:12

Пожари завладяха хиляди декари в Сакар

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 33/64 18 август – 7 септември 2017

Свързани публикации

Пожари, причинени при почистване на пасища, обхванаха голяма част от Сакара.
Те избухнаха в сряда около обед в района на село Сакарци и Присадец, а силният вятър ги разпростря из няколко села в общините Тополовград и Свиленград.
В сряда през нощта пожарникари, горски и доброволци се опитваха да ги овладеят и локализират. Единият, до Сакарци, бе овладян, след като бяха изпепелени 800 декара сухи треви и храсти. След това цялата техника бе пренасочена към Маточина.
В четвъртък рано сутринта военнослужещи от формирование 52740 в Хасково се включиха в гасенето на големия пожар .
Тридесет и четиримата униформени подкрепят с техника екипите от пожарникари, горски служители и доброволци, които от предишния ден се опитват да овладеят пламъците в труднодостъпния район.

Огънят се разгърна на фронт от 1200 декара и се развиваше по посока на река Тунджа. 11 противопожарни автомобила, над 60 огнеборци и доброволци водиха битка със стихията, която тръгна към с. Варник. Променящият посоката си бурен вятър постоянно усложняваше ситуацията, както и силно пресеченият терен.
Постепенно огънят, разпрострял се по целия фронт между селата Присадец и Маточина, обгради средновековната кула Букелон, насочвайки се към първите къщи на историческото село.
Изгоря сградата на бившата застава. Вечерта около полунощ стихията бе поукротена. В четвъртък продължаваха усилията за овладяване на огнището до село Маточина. Там ситуацията се усложни от бурния вятър и високите температури.

За още четири нови огнища на пожари, регистрирани в четвъртък, на територията на Хасковска област съобщиха от ОблА. До село Младиново, община Свиленград, е пламнала и изгоряла плевня в частен двор и суха трева в околностите на стопанската постройка. Пожарът е овладян и няма опасност от разпространението му.
Край село Орешец, община Харманли, има запалване на сухи треви и храсти в центъра на селото. Про-късно те са угасени.
Нов пожар е регистриран в гориста местност между селата Княжево и Срем в община Тополовград. Натам са насочени 4 противопожарни екипа. Засега обхваната площ и причините за избухването на стихията не могат да бъдат определени. Има обаче съмнения, че пожарът може да е умишлен, тъй като запалванията са тръгнали едновременно от 3 различни места. Натам са насочени и доброволци.
В община Ивайловград, землището на село Черничино, горят пасища и широколистна гора.

От полицията съобщиха, че 45-годишен мъж се разследва за единия пожар в Тополовградско. Огънят е пламнал в местността Манчева бахча край село Хлябово. Там горяха сухи треви и храсти. Екипите са установили, че пламъците са възникнали вследствие на почистване на ниви за пасища. На място са открити 2 трактора, собственост на 45-годишния тополовградчанин.

От АПИ пратиха 60-тоннен булдозер, който снощи работи в района на свиленградското село Маточина.

До днес преди обед не е локализиран пожара в района на Княжево и Срем. Операцията по потушаването на стихията се води от комисар Николай Вълчев.

Овладян и локализиран напълно е пожарът край ивайловградското село Черничино.

Снимка ОблА

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 18, 2017 11:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.