Потомци на каваклийци, изселени в Гърция, посетиха Тополовград

Тонка Славкова
От Тонка Славкова март 18, 2016 11:18

Потомци на каваклийци, изселени в  Гърция, посетиха Тополовград

Внушителна група от 85 души от гръцките селища Орестиада и Дикия посети Тополовград в съботния ден преди Сирни Заговезни.
По-голямата част от тях са потомци на бивши жители на Кавакли, изселени в Гърция – техни деца и внуци. Сред гостите, представители на различни сфери от обществения, социалния и духовен живот в тези селища, бяха – кметът на с. Дикия – Потидис Андереас, бившият земестник-кмет на селото – Белцидис Паскалис, двама свещеници. Посещението им се осъществи благодарение на семейство Дора и Димитър Доневи, които влязоха в ролите на преводачи и екскурзоводи.
Интересни за екскурзиантите се оказаха манастир “Света Троица”, двете църкви в Тополовград, музеите в града и в Елхово. Най-голямо впечатление в елховския етнографски музей им направиха народните носии, а в тополовградския исторически музей – изложените фотографии от периода, когато тук са живели техните предци – до 1924 година. В манастир “Св.Троица” бяха впечатлени от скривалището под олтара в църквата, където влязоха голяма част от групата. Всички запалиха свещи и направиха дарение – много църковни консумативи, бутилки вино, погача и други подаръци. Свещениците, заедно с хора от групата, пяха църковни песнопения. Такива огласиха и други две църкви – “Света Богородица” и “Св. Георги Победоносец” в Тополовград. И там направиха дарения.
Гостите изказаха възхищение от вида на църквата “Св. Георги”, която са посещавали преди реконструкцията, когато е изглеждала в окаяно състояние. Впечатли ги и архитектурата на църквата “Св. Богородица”.
Потомците на каваклийци поискаха да видят стари гръцки къщи, където са живели техните деди. Те разгледаха къщите на Хлебарови, Карапереви, Бечеви, Терзиевата къща и се снимаха за спомен. Направи се предложение да се изготви карта на старите гръцки къщи, в която да се отбележи местонахождението им и имената на фамилиите, живели там. Ден преди Сирни Заговезни в гробищния парк гръцките свещеници отслужиха Заупокойна молитва за мъртвите. Всички посетиха гроба на покойния каваклиец – Петре Балцудис. Потомците на каваклийци аплодираха изпълненията на танцьори от читалищния състав “Луди млади” в местно заведение, където обядваха.
Представителна група на гръцките гости прие заместник-кмета на общината – Наско Стоянов. Той поздрави потомците на изселниците и им връчи подаръци. В проведените разговори възникна двустранно желание за бъдещи приятелски срещи между община Тополовград и гръцките селища.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова март 18, 2016 11:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.