Потомци на каваклийци, изселени в Гърция, посетиха Тополовград

Тонка Славкова
От Тонка Славкова март 18, 2016 11:18

Потомци на каваклийци, изселени в  Гърция, посетиха Тополовград

Внушителна група от 85 души от гръцките селища Орестиада и Дикия посети Тополовград в съботния ден преди Сирни Заговезни.
По-голямата част от тях са потомци на бивши жители на Кавакли, изселени в Гърция – техни деца и внуци. Сред гостите, представители на различни сфери от обществения, социалния и духовен живот в тези селища, бяха – кметът на с. Дикия – Потидис Андереас, бившият земестник-кмет на селото – Белцидис Паскалис, двама свещеници. Посещението им се осъществи благодарение на семейство Дора и Димитър Доневи, които влязоха в ролите на преводачи и екскурзоводи.
Интересни за екскурзиантите се оказаха манастир “Света Троица”, двете църкви в Тополовград, музеите в града и в Елхово. Най-голямо впечатление в елховския етнографски музей им направиха народните носии, а в тополовградския исторически музей – изложените фотографии от периода, когато тук са живели техните предци – до 1924 година. В манастир “Св.Троица” бяха впечатлени от скривалището под олтара в църквата, където влязоха голяма част от групата. Всички запалиха свещи и направиха дарение – много църковни консумативи, бутилки вино, погача и други подаръци. Свещениците, заедно с хора от групата, пяха църковни песнопения. Такива огласиха и други две църкви – “Света Богородица” и “Св. Георги Победоносец” в Тополовград. И там направиха дарения.
Гостите изказаха възхищение от вида на църквата “Св. Георги”, която са посещавали преди реконструкцията, когато е изглеждала в окаяно състояние. Впечатли ги и архитектурата на църквата “Св. Богородица”.
Потомците на каваклийци поискаха да видят стари гръцки къщи, където са живели техните деди. Те разгледаха къщите на Хлебарови, Карапереви, Бечеви, Терзиевата къща и се снимаха за спомен. Направи се предложение да се изготви карта на старите гръцки къщи, в която да се отбележи местонахождението им и имената на фамилиите, живели там. Ден преди Сирни Заговезни в гробищния парк гръцките свещеници отслужиха Заупокойна молитва за мъртвите. Всички посетиха гроба на покойния каваклиец – Петре Балцудис. Потомците на каваклийци аплодираха изпълненията на танцьори от читалищния състав “Луди млади” в местно заведение, където обядваха.
Представителна група на гръцките гости прие заместник-кмета на общината – Наско Стоянов. Той поздрави потомците на изселниците и им връчи подаръци. В проведените разговори възникна двустранно желание за бъдещи приятелски срещи между община Тополовград и гръцките селища.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова март 18, 2016 11:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама