По нова мярка ще плащат на лозари, да не оглеждат грозде

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 11, 2019 15:44

По нова мярка ще плащат на  лозари, да не оглеждат грозде

Лозари ще могат да получават субсидии, ако не отглеждат грозде. Такава мярка се обсъжда в момента от правителството, за което съобщи земеделският министър Десислава Танева в отговор на питане на депутата Никола Динков.
Тя ще се казва “Събиране на реколта на зелено” по програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. С нея се цели стабилизиране на пазара в сектора, в случай, че възникнат кризисни ситуации като свръхпроизводство, което може да предизвика дисбаланс на пазара.
Предвижда се още през април и май специалисти да направят анализ на очакваната реколта от лозовите насаждения. Ако се очертава свръхдобив, които ще намали изкупните цени, още зеленото грозде ще се сваля на земята. По този начин добивът от съответната площ се намалява до нула. Производителят обаче няма да е ощетен. „Чрез тази мярка може да бъде осигурена финансова подкрепа за гроздопроизводителите, като се гарантира оптимално ниво на доходност въпреки извънредната пазарна ситуация“, съобщи Десислава Танева.
Ако бъде одобрена, тази мярка може да бъде приложена за реколта 2020 г. върху площ от 2 500 ха, което е 4,2% от потенциала на България.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 11, 2019 15:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама