Пчеларството е дейност, която подслажда живота

Тонка Славкова
От Тонка Славкова февруари 18, 2016 08:01

Пчеларството е дейност, която подслажда живота

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 6/1505, година LXXXI, година XIV,12-18 февруари 2016

Свързани публикации

Пчеларството е не само хоби, а и работа за препитание, особено през последните години. Неговата история в тополовградския край е почти половин вековна. За радост се забелязва засилен интерес от млади хора, за някои от които хобито се е превърнало в работа, в източник на поминък.
До преди 10 години тополовградските пчелари добиваха около 10 тона чист пчелен мед. Сега е много трудно да се направи някаква равносметка, тъй като повечето от тях не членуват в дружеството. С хубав мед се хвалят всички пчелари. Сакарският сладък елексир е екологично чист, тъй като районът тук все още не е толкова замърсен.
Освен това, казват пчеларите, тук има всичко необходимо – хубав свеж въздух, планина, вода, разнообразие от билки. Всичко това благоприятства за развитието на този отрасъл.
За тази работа ( са необходими голяма грижовност, отговорност, постоянство казват запалени, дългогодишни пчелари. Докато при другите животни могат да се отлагат определени правила и срокове, тук не може- обясняват те. Когато им дойде времето да излязат, няма как да се държат затворени. Нужни са и познания за всяко пчелно семейство.
Изкупните цени на меда през последните години не удовлетворяват пчеларите. Държавата вече не е така грижовна към медодобива и всеки се спасява сам. Това важи и за пазара на произведената продукция. Предпочита се продажбата на едро, но се предлага и на дребно. Седем лева за килограм върви цената в тополовградския край. В семействата на пчеларите медът е неотменна съставка в менюто и употребата на захар е сведена до минимум. Случва се, за жалост, медът да отива и в ракиените казани.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова февруари 18, 2016 08:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.