Пазаруването в Турция – спасение за най-нископлатежния потребител в ЕС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 29, 2019 10:25

Пазаруването в Турция – спасение за най-нископлатежния потребител в ЕС

Съседна Турция се превърна в привлекателна дестинация за шопинг. Поевтиняването на националната им валута спрямо долара и еврото направи възможно и ограничените финансово български потребители да пазаруват от там. Те купуват различни видове стоки главно за бита. В кошницата на нашия потребител влизат маслини, пилешко месо, плодове, зеленчуци, сладки, дрехи. Те са с около 20 – 30% по-ниски цени, предлагани на нашия пазар. Някои лекарства са в пъти по-евтини от тези, продаващи се в българските аптеки.

В търговската част на Одрин повечето магазини имат надписи на български език, приемат български лева, а продавачите могат да водят елементарен разговор на нашия език.

Пред големите МОЛ-ове има по няколко български автобуса, чиито пасажери пазаруват там.

Марковите стоки обаче са на високи цени, но когато имат промоции, те са по-ниски от българските.

Всеки ден стотици търговци пълнят колите си с различни видове стоки и минават границата. За един курс изкарват надница, над средната в страната ни.

Има и други,търговци, с автобуси, които пазаруват на едро.

През пазарните дни, сряда, петък и събота на границата има опашки, но през останалите дни е по-спокойно.

Комшиите приемат търговията за положително и създават удобства за българския потребител.

В центъра на Одрин има ресторант наречен „Джигерси Бахри“(Ciğerci Bahri), където специалитетът е пържен дроб. Собственикът, Бахри Динар е направил и календар на български, който подарява на нашите клиенти. Той казва „официално имаме граници, ама в сърцето граници нямаме.“

В потвърждение на това е, че в града вече се водят два курса по български език.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 29, 2019 10:25
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Емигрант януари 1, 05:33

    При посещение ми на роднини в Харманли миналата година бяха купили храни от Турция. Евтини но с лошо качество. Извара в която имаше брашно, кисело мляко с нишесте и сухо разтворимо мляко. Качествените храни в Турция са на същите цени като в България. Всичко качествено по света си има цена.

    Отговори на този коментар
    • митничар януари 1, 12:57

      Ако не знаеш от къде да купуваш ще ядеш брашно. Всички се навират на скапаната борса и купуват най-големите боклуци от там. Никой местен не пазарува от борсата. Никъде в Харманли не можеш да намериш толкова евтини и хубави маслини, като маслините в Одрин. Нашите алчни търговци им вдигнаха цените с x3. И видове които тук даже не сме и виждали. Тук никъде няма толкова евтин кашкавал с истинско мляко в него. Вкуса на нашия и турския е в пъти разлика в полза на турския. Отделно перилни препарати, но не от борсата. Качеството им е като нашето, но цената е -30% надолу. Ядки – къде от Харманли ще си купиш ядки на такива цени като в Одрин. Има още куп неща които в Харманли ги няма, а в Одрин хем ги има, хем с а и евтини.

      Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама