Пътуването в Турция вече е без усложнения

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 5, 2020 10:15

Пътуването в Турция вече е без усложнения

Акценти

  • Вестник "Сакарнюз", # 33/917 година XVII, 4-10 септември 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Пътуването към южната ни съседка Турция вече става безпроблемно. Това стана факт, след като от полунощ на 31 август отпадна задължителният PCR тест за коронавирус и поставянето под 14-дневна карантина на пристигащите в България от съседите ни.
Влизащите на територията на страната вече няма да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат от изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19, гласи заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, издадена на 31 август. Това важи и за лицата, пристигащи от Сърбия и Беларус.
Досега всеки пристигащ от тези страни в България беше задължително да има направен тест, чийто срок на годност беше 72 часа. В България процедурата струваше 100 лева, а в Турция – 220 лири /около 60 лева/. При липса на изследване за коронавирус, идващият в страната ни трябваше да престои в 14-дневна карантина.
Сега на всеки, влизащ в България от Турция, му се мери температурата с термокамера.
Превозните им средства се дезинфекцират с разтвор, за което се заплаща 5 лева.
Плаща се и при влизане в Турция. Там автомобилът също се дезинфекцира, а всеки получава дезинфектант, две маски и мокри кърпички. За това се плащат 25 лири, или 5,60 лв.
Още на 1 септември стотици коли се наредиха на опашка на ГКПП „Капитан Андреево“. Те възобновяват търговските връзки с турските търговци.
Пътуването за Гърция си остава с много усложнения заради предприетите марки от техните власти за ограничаване разпространение на коронавируса.
От 15 юли 2020 г. българските граждани могат да влизат на тяхна територия при наличие на отрицателен тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди влизането на територията на страната на английски език в лицензирана лаборатория и предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код.
Влизането през сухо-пътната граница в страната от България с цел туризъм е възможно единствено през ГКПП „Кулата – Промахон“.

Снимка: Архив

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 5, 2020 10:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама