Отпускат 1 000 000 лева за обезопасяване на язовир

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 16, 2019 10:35

Отпускат 1 000 000 лева за обезопасяване на язовир

Със 1 000 000 лева ще се предприемат мерки за превенция на наводнения и обезопасяване на язовир „Келанджика” край Свиленград. На официална церемония в Министерството на околната среда и водите кметът Георги Манолов и министър Нено Димов подписаха договора за финансиране на проекта. Средствата се отпускат от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”.
С него се цели подобряване на техническото състояние на язовира, който се намира в землището на село Димитровче. Под водоема са разположени селата Генералово и Капитан Андреево и ГКПП с Турция.
Предвижда се изграждане на нова стоманобетонова шахта на основния изпускател и възстановяване на кубичната решетка на входната шахта. Ще се изгради нов преливник – профил с бързоток и енергогасител. В дейностите е включено почистване на откосите от прораснали дървета и храсти на 500 м участък след язовирната стена и ще се разшири и укрепи речното легло.
Предвижда се изграждането на контролно-измервателна система за следене на хоризонтални и вертикални премествания на язовирната стена и оповестителна система, която да следи водните нива в реката, непосредствено след язовира. Изграждането на таи система на територията на община Свиленград ще е част от Националната система за ранно пре- дупреждение и оповестяване.

Снимка: Google Earth

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 16, 2019 10:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама