Отпускат 1 000 000 лева за обезопасяване на язовир

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 16, 2019 10:35

Отпускат 1 000 000 лева за обезопасяване на язовир

Със 1 000 000 лева ще се предприемат мерки за превенция на наводнения и обезопасяване на язовир „Келанджика” край Свиленград. На официална церемония в Министерството на околната среда и водите кметът Георги Манолов и министър Нено Димов подписаха договора за финансиране на проекта. Средствата се отпускат от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”.
С него се цели подобряване на техническото състояние на язовира, който се намира в землището на село Димитровче. Под водоема са разположени селата Генералово и Капитан Андреево и ГКПП с Турция.
Предвижда се изграждане на нова стоманобетонова шахта на основния изпускател и възстановяване на кубичната решетка на входната шахта. Ще се изгради нов преливник – профил с бързоток и енергогасител. В дейностите е включено почистване на откосите от прораснали дървета и храсти на 500 м участък след язовирната стена и ще се разшири и укрепи речното легло.
Предвижда се изграждането на контролно-измервателна система за следене на хоризонтални и вертикални премествания на язовирната стена и оповестителна система, която да следи водните нива в реката, непосредствено след язовира. Изграждането на таи система на територията на община Свиленград ще е част от Националната система за ранно пре- дупреждение и оповестяване.

Снимка: Google Earth

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 16, 2019 10:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.