Още фургони за бежанци в ЦВН

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 17, 2017 11:33

Още фургони за  бежанци в ЦВН

Нови фургони, за още бежанци, поставиха в лагера в Харманли. Това официално стана ясно в сряда, 13 април, на пресконференция на кмета Мария Киркова. Тя съобщи, че във вторник, в 16:30 в ОбА е входиран инвестиционен проект от Държавна агенция за бежанците (ДАБ) „Изграждане и монтаж на контейнерни жилища“ в Центъра за временно настаняване (ЦВН). Определи ситуацията като тревожна, което притеснява нея и местните жители. „Аз като кмет съм категорично против допълнително поставяне на фургони и увеличаване капацитета на ЦВН,“ заяви тя.
През седмицата разговаряла с хора от ДАБ, откъдето й казали, че могат да се поставят фургони, които евентуално, ще се използват за складове. Внесеният инвестиционният проект обаче е за обособяване на селище, където има алеи, пречиствателна станция и е за 400 човека, със собствен водопровод, осветление. Предвижда изграждане и монтаж на 50 контейнери жилища за по 8 души
„Областния управител Минко Ангелов заяви, че няма да се изграждат нови бежански центрове. Това е истина, но се увеличава капацитета на съществуващия. Интересува ме защо не е уведомена обществеността, защо не е уведомена общината, че се предприемат такива действия, допълни госпожа Киркова.

Кметът пита какво налага поставянето на тези фургони, след като непрекъснато се съобщава, че бежанският поток е намалял?
В момента капацитетът на ЦВН е 2 710, а пребиваващите в него са около 1200- 1300 човека.
От ръководството на общината обсъждат да откажат съгласуване на проекта, а главният архитект да издаде отказ за строежа, заяви още кметът Киркова. Тя допълни, че ще търси съдействие и от бъдещия кабинет.
Ремонтни дейности в лагера се извършват повече от месец, а разрешението за тях е поискано във вторник. Вече са поставени всички фургони.
Острата реакция на кмета е единствената засега, породена с болезнения за местните хора проблем. Той е свързан с многобройното присъствие на бежанци в малкия град, което ги травматизира.
Патриотичните организации не реагират по никакъвначин на ситуацията, а само допреди месец правеха протести, митинги и се обявяваха в защита на харманлийци и населението на България от незаконните пришълци, както те квалифицираха емигрантите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 17, 2017 11:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама