Осъдиха обвинените в погром мигранти на по година условно

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 4, 2019 09:43

Осъдиха обвинените в погром мигранти на по година условно

Акценти

  • Разпитаните полицаи, служители на жандармерията, цивилни от Центъра, присъствали на безредиците не успя да разпознае сред обвиняемите извършител от погрома.

Свързани публикации

Обвинените за погрома на „Регистрационно-приемателен център Харманли“ през 2016 г. бяха осъдени на по година условно. На пълнолетните мигранти изпитателният срок е 3 години, а на непълнолетните – 1. Делото се гледа на 25 януари в Харманлийския районен съд и на него от Съдебна охрана бяха доведени само двама от обвиняемите.
Обвинителният акт бе към 22-ма обвиняеми по чл. 325 и 216 от Наказателния кодекс за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта.
Второто им обвинение бе за унищожаване и повреждане на чужди движими и недвижими вещи, собственост на Центъра за временно настаняване и на полицията. Подсъдимите на 24 ноември 2016 годината са действали в съучастие.
Присъдата е по първото обвинение, а по другото – за повреждане и унищожаване на чужди недвижими вещи – сгради, съоръжения и оборудване, получиха оправдателна присъда.
Подсъдимите ще трябва да заплатят и разноските по делото.
По процеса, който бе гледан на 6 съдебни заседания, бяха призовани 62 свидетели, 3 вещи лица, а служебните защитници бяха 5.
Щетите, причинени от размириците са за 80 094 лева. повредени са няколко халета, кухня, полицейски коли.
В съда бяха разпитани полицаи, служители на жандармерията, цивилни от Центъра, присъствали на безредиците. Никой от тях не успя да разпознае сред обвиняемите извършител от погрома. Това не можа да направи и вещото лице, което заяви, че е разгледал всички материали.
Процесът трая близо година. През това време обвиняемите бяха пускани от центровете, където бяха задържани и изчезнаха от полезрението на полицията.
От прокуратурата ще обжалват на по-висока инстанция оправдателните присъди, а адвокатите – осъдителните.
Материалите за причинени телесни повреди на полицейски служители по време на конфликта бяха отделени в две други дела.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 4, 2019 09:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.