Осъдиха обвинените в погром мигранти на по година условно

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 4, 2019 09:43

Осъдиха обвинените в погром мигранти на по година условно

Акценти

  • Разпитаните полицаи, служители на жандармерията, цивилни от Центъра, присъствали на безредиците не успя да разпознае сред обвиняемите извършител от погрома.

Свързани публикации

Обвинените за погрома на „Регистрационно-приемателен център Харманли“ през 2016 г. бяха осъдени на по година условно. На пълнолетните мигранти изпитателният срок е 3 години, а на непълнолетните – 1. Делото се гледа на 25 януари в Харманлийския районен съд и на него от Съдебна охрана бяха доведени само двама от обвиняемите.
Обвинителният акт бе към 22-ма обвиняеми по чл. 325 и 216 от Наказателния кодекс за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта.
Второто им обвинение бе за унищожаване и повреждане на чужди движими и недвижими вещи, собственост на Центъра за временно настаняване и на полицията. Подсъдимите на 24 ноември 2016 годината са действали в съучастие.
Присъдата е по първото обвинение, а по другото – за повреждане и унищожаване на чужди недвижими вещи – сгради, съоръжения и оборудване, получиха оправдателна присъда.
Подсъдимите ще трябва да заплатят и разноските по делото.
По процеса, който бе гледан на 6 съдебни заседания, бяха призовани 62 свидетели, 3 вещи лица, а служебните защитници бяха 5.
Щетите, причинени от размириците са за 80 094 лева. повредени са няколко халета, кухня, полицейски коли.
В съда бяха разпитани полицаи, служители на жандармерията, цивилни от Центъра, присъствали на безредиците. Никой от тях не успя да разпознае сред обвиняемите извършител от погрома. Това не можа да направи и вещото лице, което заяви, че е разгледал всички материали.
Процесът трая близо година. През това време обвиняемите бяха пускани от центровете, където бяха задържани и изчезнаха от полезрението на полицията.
От прокуратурата ще обжалват на по-висока инстанция оправдателните присъди, а адвокатите – осъдителните.
Материалите за причинени телесни повреди на полицейски служители по време на конфликта бяха отделени в две други дела.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 4, 2019 09:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама