Опит за разместване на съветници в ОбС – Харманли направи съдът

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 4, 2015 17:50

Опит за разместване на съветници в ОбС – Харманли направи съдът

Акценти

 • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 45/645, година XIII, 4-10 декември 2015

Свързани публикации

Със свое решение Хасковският административен съд (ХАС) промени резултатите за избор на съветници в Харманли. Негово становище по дело 559/2015 гласи, че в ОбС „Промяна за Харманли“ трябва да имат и четвърти съветник, за сметка на ДПС, които от трима, трябва да останат с двама.
Този безпрецедентен за града казус започна след като стана ясно, че за №2 на 25 октомври са гласували 1 167 избиратели, а за ДПС 836. Необходимите гласове за вкарване на един съветник са 372. Цифрите показват, че макар да има сериозна разлика в гласовете и двете политически формации имат по трима съветници в ОбС. Това е определила системата по метода Хеър-Ниймаер, която някои смятат за несправедлива.
Маргарит Петров и Красимир Панчев от „Промяна за Харманли“ подадоха жалба до съда, защото само 9 гласа ги деляха от спечелването на още един съветник. Те имаха съмнения, че някои от бюлетините, където е отбелязан техният номер, неоснователно са били обявени за недействителни. Дадоха за пример как в една секция един глас не е зачетен, защото кръстчето в него било малко. Надяваха се, че при щателна проверка от безпристрастен експерт, в 11 определени от тях секции, ще се намерят поне още 9 такива случаи, което ще им донесе необходимата квота.
След като вещото лице си свърши работата, стана ясно, че нещата са по-различни. То не констатира повече бюлетини с №2 , а установи, че в десетте секции, където бе извършена проверка, има 62 бюлетини, които неправилно са били обявени за действителни, без да отговорят на критериите за това. Той ги вади от обявените от ОИК общо за всички секции 10 780 и изчислява, че действителните гласове, дадени на 35 октомври са 10 712. Това от своя страна води до различно изчисляване на общинската избирателна квота и се е отразило на разпределението на мандатите между партиите и коалициите, имащи право да участват в същото. При този случай общинска избирателна квота за един съветник вече е 369 гласа. При тази ситуация „Промяна за Харманли“ вече има достатъчно гласове за четири съветникци.
В решението на ХАС, доста сложно за разбиране от обикновения читател, е записано, че „при тези показатели партиите и коалициите, участващи в разпределението на мандатите в общинския съвет, са правилно определени от ОИК – Харманли. Вещото лице констатира, че след прилагането на методиката по приложение №5 към чл. 453 ал.1 от ИК се установява неправилно разпределение на мандатите между коалицията-жалбоподател и ДПС, без да се променя броят на мандатите на останалите партии и коалиции, участващи в разпределението им.“
Това дава право на съдия Ива Байнова да обяви за недействителен резултата от изборите за общински съветници в Община Харманли на 25 октомври, обявен с Решение №266/27.10.2015г. на Общинска избирателна комисия – Харманли.
Какво следва от тук нататък? Повечето медии, включително и централни, побързаха да обявят изборите в Харманли за касирани (българската дума е отменени). За тях това бе новина №1, въпреки че предстои делото да се гледа от Върховния административен съд от тричленен състав, а след това и от петчленен. Чак тогава ще може да се каже дали в Харманли ще има нови избори за съветници.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 4, 2015 17:50
Напиши коментар

3 Коментара

 1. въй декември 5, 07:54

  Айде пак съда виновен .Ами като си сложиш главата на дръвника сам от да не ти га клъцнат хахахахахахах

  Отговори на този коментар
 2. istinata декември 4, 23:37

  опит за разместването направиха медиите ,а не съда.Кой ги буташе да си правят сепуко Панчевците.И не се опитвайте да измествате общественото мнение с писателски трикове !Съда си е сваршил работата щом са се оплаквали отворковците!

  Отговори на този коментар
 3. polkovnika декември 4, 19:17

  pan4ev da si plati parvo na zastapnicite si

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама